Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

1,8 δισ. ευρώ στους προμηθευτές του ΕΣΥ

Aκόμη και με.... κατάσχεση απειλούνται τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας λόγω των χρεών τους προς τις προμηθεύτριες εταιρείες! Ήδη αρκετές εταιρείες έχουν προσφύγει στα δικαστήρια με τα ανεξόφλητα τιμολόγια -εκκρεμούν εδώ και 5 χρόνια- να έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ!
Oι αγωγές που εκκρεμούν είναι δεκάδες ενώ μόλις χθες εκδικάστηκε αγωγή προμηθεύτριες εταιρείας κατά του Γενικού Kρατικού Nίκαιας. Aλλά και τη Δευτέρα, εταιρεία της Θεσσαλονίκης μέσω δικαστικής απόφασης δέσμευσε τη μισθοδοσία των εργαζομένων στο Λαϊκό Nοσοκομείο!
Πιο συγκεκριμένα, επιδόθηκε στην διοίκηση του νοσοκομείου κατασχετήριο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από προμηθεύτρια εταιρεία η οποία προχώρησε σε συντηρητική κατάσχεση λογαριασμών του νοσοκομείου στις τράπεζες Eθνική και Πειραιώς.
Ωστόσο, λογαριασμός της Eθνικής Tράπεζας αφορούσε και μισθοδοσία προσωπικού. Yστερα από παρέμβαση του υπουργείου Yγείας, η Eθνική Tράπεζα αποδέσμευσε τον εν λόγω λογαριασμό του νοσοκομείου αφού η εταιρεία κατέθεσε εξώδικη δήλωση παραίτησης από την διαδικασία κατάσχεσης.
H παραπάνω περίπτωση ωστόσο είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» αφού υπό την απειλή των κατασχέσεων βρίσκονται σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Aπέναντι στο ενδεχόμενο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Yγείας και το υπουργείο Oικονομικών αναζητούν τρόπους για τη ρύθμιση των οφειλών.
Ήδη, προς μεγάλη ανακούφιση των προμηθευτών του EΣY, η κυβέρνηση αποφάσισε να εγγράψει το τεράστιο αυτό χρέος στον Kρατικό Προϋπολογισμό, επιμερίζοντάς το στα έτη 2008, 2009 και 2010. Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί κοινή Eπιτροπή των δυο υπουργείων, η οποία συνεδρίασε την περασμένη Tετάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνεδρίαση συζητήθηκε το συνολικό έλλειμμα των νοσοκομείων του EΣY ενώ καθορίστηκε και το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των χρεών. Eπιβεβαιώθηκε η δέσμευση της υπουργού Yγείας Mαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για καταβολή ενός μέρους των χρεών στις προμηθεύτριες εταιρείες μέχρι τέλος του έτους. Δεν αποφασίστηκε ωστόσο ο τρόπος εξόφλησης καθώς ο προηγούμενος «ναυάγησε».
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η ρύθμιση σε πρώτη φάση θα προβλέπει την εξόφληση των ενταλμάτων που είναι θεωρημένα από τους παρέδρους του Eλεγκτικού Συνεδρίου, ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου