Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Αύξηση θανάτων, ανεπάρκεια θεραπευτικών δομών

Ο λόγος για την Ετήσια Εκθεση του 2009 σχετικά με την «κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας. Από τα στοιχεία της έκθεσης φαίνεται ότι το πρόβλημα της τοξικομανίας παραμένει και αυξάνεται, αλλά αντί για την αντιμετώπισή του, προωθείται η διαχείριση του προβλήματος και μάλιστα στο πλαίσιο της ...συνθήκης της Λισαβόνας. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J. Barrot, «η συνθήκη της Λισαβόνας θα μας επιτρέψει να εντατικοποιήσουμε την καταπολέμηση της χρήσης των ναρκωτικών και των εγκλημάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά».
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην Εκθεση: Από το 2003 και μετά αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων από ναρκωτικά. Το διάστημα 1990 - 2006 στην Ευρώπη αναφέρονταν κάθε χρόνο 6.400 - 8.500 θάνατοι οφειλόμενοι στα ναρκωτικά, δηλαδή σε 16 χρόνια έχουν πεθάνει από ναρκωτικά τουλάχιστον 102.400 - 136.000 άνθρωποι, κυρίως νέοι.
Η κάνναβη είναι η δεύτερη ουσία, μετά την ηρωίνη, από την οποία υπάρχει αίτημα για απεξάρτηση. Αναλυτικά: Το 2007 περίπου 40.000 άνθρωποι έκαναν αίτηση για θεραπεία από ηρωίνη. Πάνω από 32.000 έκαναν αίτηση για απεξάρτηση από την κάνναβη (το 2002 ήταν περίπου οι μισοί). Περίπου 74 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ηλικίας από 15 έως 64 ετών, έχουν δοκιμάσει κάνναβη. Εως και 2,5% του συνόλου των νεαρών Ευρωπαίων κάνουν χρήση κάνναβης σε καθημερινή βάση και 17 εκατομμύρια νεαροί έχουν κάνει χρήση το τελευταίο έτος. Σύμφωνα με την Εκθεση, εκτιμάται ότι η χρήση της μειώνεται ιδιαίτερα στους μαθητές, ωστόσο αναφέρεται ότι υπάρχουν χώρες που παρουσιάζει αύξηση η χρήση της (π.χ. Σλοβακία, Λιθουανία με αύξηση της χρήσης από μαθητές μεγαλύτερη του 3%). Την ίδια ώρα επισημαίνεται η δυσανάλογη κάλυψη της θεραπείας (οι δομές συγκεντρώνονται στις μητροπολιτικές περιοχές) και η ανάγκη για περισσότερα έργα για την απεξάρτηση των χρηστών από διεγερτικές ουσίες και κάνναβη, καθώς υπάρχει «μεγάλος πληθυσμός σε κίνδυνο και ενδεχόμενη ανάγκη θεραπείας». Μόνο το 2007 περίπου 650.000 χρήστες οπιοειδών βρίσκονται σε προγράμματα υποκατάστασης στην Ευρώπη.
Ανησυχητικά είναι και κάποια νέα δεδομένα που εμφανίζονται στην υπόθεση των ναρκωτικών: Πέρυσι εντοπίστηκαν 13 νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Την εμφάνισή τους έχουν κάνει συνθετικά κανναβινοειδή που «σηματοδοτούν το πιο πρόσφατο στάδιο της ανάπτυξης των "ναρκωτικών νέας γενιάς"». Την ίδια ώρα πραγματοποιείται, κυρίως μέσω διαδικτύου, επιθετικό μάρκετινγκ γύρω από τέτοια προϊόντα όπου δεν αναγράφεται η ακριβής σύνθεσή τους και οι αγοραστές μπορούν να τα καταναλώνουν εν αγνοία τους, όπως είναι τα προϊόντα «Spice» που συχνά πωλούνται ως... αρωματικά χώρου! Στη συσκευασία τους αναγράφεται ότι πρόκειται για μείγμα φυτικών συστατικών ή βοτάνων, όμως πρόσφατοι έλεγχοι αποκάλυψαν παρτίδες που περιείχαν συνθετικά κανναβινοειδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου