Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Η συνταξιοδότηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Δεν είναι μυστικό ότι το άγχος της δουλειάς κρατά πολλούς ανθρώπους άγρυπνους τις νύχτες. Έτσι, μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη η διαπίστωση μιας νέας φινλανδικής έρευνας ότι μετά τη συνταξιοδότηση, οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα - με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν άγχος για το ύψος της σύνταξής τους.
Η μελέτη, που κάλυψε δείγμα 14.700 ατόμων από τη Γαλλία (όλοι με σύνταξη μετά τα 55 τους, η οποία έφθανε το 80% του μισθού τους) δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep.
Η έρευνα έδειξε ότι οι διαταραχές του ύπνου μειώθηκαν από 24,2% κατά τον τελευταίο χρόνο εργασίας πριν τη σύνταξη, σε 17,8% κατά τον πρώτο χρόνο της συνταξιοδότησης. Η βελτίωση του ύπνου κατά την επόμενη επταετία μετά τη συνταξιοδότηση φθάνει το 26% σε σχέση με την τελευταία επταετία απασχόλησης πριν τη συνταξιοδότηση.
Αν και μετά τη συνταξιοδότηση η ποιότητα του ύπνου εμφανίζεται να πέφτει σιγά-σιγά όσο μεγαλώνει η ηλικία του συνταξιούχου (οι διαταραχές ύπνου αυξήθηκαν αργά από 17,8% σε 19,7% κατά την επόμενη επταετία μετά τη σύνταξη), παρόλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, η αϋπνία του ήταν μικρότερη σε σχέση με την χρονική περίοδο που το άτομο ήταν εργαζόμενος.
Η βελτίωση αυτή όμως, κατά τους ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Δμόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τούρκου Τζουσσι Βαχτερα, είναι πιθανό να μην ισχύει για όσους έχουν χαμηλή σύνταξη και συνεχίζουν να αγχώνονται για το πώς θα τα βγάλουν πέρα στη ζωή τους, οπότε η συνταξιοδότηση μάλλον επιδεινώνει παρά βελτιώνει τον ύπνο τους.
Η μεγαλύτερη βελτίωση στις συνθήκες του ύπνου σημειώθηκε σε εκείνους που έπασχαν από κατάθλιψη ή διανοητική κόπωση πριν την συνταξιοδότηση. Επίσης βελτίωση άνω του μέσου όρου έδειξαν οι άνδρες (περισσότερο από τις γυναίκες), τα διευθυντικά στελέχη (που είχαν περισσότερες ευθύνες όταν εργάζονταν), καθώς επίσης οι εργαζόμενοι σε απαιτητικά επαγγέλματα και σε νυχτερινές βάρδιες.
Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες στην εργασία μπορεί να κάνει πολύ κακό στην υγεία (ακόμα και να σκοτώσει κάποιον), ενώ σοβαρότερος είναι ο κίνδυνος για όσους εργάζονται συστηματικά τα βράδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου