Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τις ομοιοπαθητικές θεραπείες

Καμπανάκι κινδύνου για την αυξανόμενη εφαρμογή ομοιοπαθητικών θεραπειών σε σοβαρές ασθένειες όπως το AIDS, η φυματίωση και η ελονοσία, σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Με τον όρο «ομοιοπαθητική» εννοούνται τα... κομπογιαννίτικα γιατροσόφια, που αποτελούν μέρος της παράδοσης διαφόρων λαών σε Ασία και Αφρική και εφαρμόζονται από ντόπιους «γιατρούς-μάγους» σε πείσμα των σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων.

Ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να παρέμβει λόγω της αυξανόμενης χρήσης τέτοιων θεραπειών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, ύστερα από εκκλήσεις ιατρικών οργανώσεων, με μακρόχρονη δράση σε Αφρική και Ασία.

Με επιστολή τους τον Ιούνιο, Βρετανοί και Αφρικανοί γιατροί καλούσαν τον ΠΟΥ να καταδικάσει την προαγωγή της ομοιοπαθητικής για τη θεραπεία της φυματίωσης, της παιδικής διάρροιας, των διάφορων μορφών γρίπης, της ελονοσίας, ακόμη και του AIDS.

«Πολλοί από μας δώσαμε μάχες σε αγροτικές και εξαθλιωμένες περιοχές του κόσμου για να παράσχουμε την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Οταν όμως μπαίνει στη μέση η ομοιοπαθητική, χάνονται ανθρώπινες ζωές», τόνισε το Δίκτυο Φωνή Νέων Επιστημόνων.

Μέτρα

«Θέλουμε να επισημάνουμε στις κυβερνήσεις τους κινδύνους από την εξάπλωση ομοιοπαθητικών θεραπειών, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα. Ελπίζουμε να ευαισθητοποιηθεί και ο ΠΟΥ ώστε να προλάβουμε τις συνέπειες αυτών των καταστροφικών πρακτικών», τόνισε ο δρ Ρόμπερτ Χάγκαν, βιομοριακός ερευνητής και μέλος του Δικτύου.

Το τμήμα καταπολέμησης φυματίωσης του ΠΟΥ επισήμανε ότι οι ομοιοπαθητικές θεραπείες δεν ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση της ασθένειας, όπως έδειξαν σχετικές έρευνες.

Εξάλλου πολλά παιδιά πέθαναν στην Αφρική από διάρροια, επειδή οι τοπικοί «γιατροί» τους έδιναν διάφορα μαντζούνια, αλλά δεν αντιμετώπισαν την αφυδάτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου