Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου

Η διαρκής κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Η μελέτη του Δρ Αντι Λι από τοπ Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κέρτιν στο Περθ της Αυστραλίας επικεντρώθηκε σε 838 Κινέζους άνδρες και γυναίκες που έπιναν τσάι και διαπίστωσε ότι όσοι ανέφεραν ότι έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι τσάι την εβδομάδα για περισσότερα από 30 χρόνια είχαν 60% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνεται όταν οι στερούμενες από οξυγόνο αρτηρίες του εγκεφάλου φράσσουν εν μέρει ή πλήρως. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το τσάι προστατεύει από το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά ο συγγραφέας της μελέτης σημειώνει ότι και παλαιότερα στοιχεία έχουν δείξει ότι το τσάι ή τα συστατικά του μπορεί να μειώνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος και άλλους παράγοντες κινδύνου.

Όσοι έπιναν δύο φλιτζάνια τσάι την ημέρα είχαν περίπου 40% μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και ο κίνδυνος ήταν ακόμη μικρότερος για όσους έπιναν δύο φλιτζάνια τσάι καθημερινά, από συγκεκριμένες ποικιλίες. Ειδικότερα, το πράσινο τσάι και ο συνδυασμός πράσινου-μαύρου τσαγιού μείωναν τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 72% και 79% αντίστοιχα.

Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 69 ετών. Εξ αυτών, 374 είχαν ιατρικώς επιβεβαιωμένο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και 464 (η ομάδα ελέγχου) δεν είχε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή ιατρικών παθήσεων που τους έθεταν σε κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως αναμενόταν η ομάδα του εγκεφαλικού επεισοδίου είχε υψηλότερα ποσοστά αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και καπνίσματος. Αντίθετα, η ομάδα ελέγχου ανέφερε υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και μεγαλύτερη διάρκεια κατανάλωσης τσαγιού.

Οι ερευνητές συνυπολόγισαν επίσης το φύλο, την σωματική μάζα, το επίπεδο μόρφωσης, την δια βίου σωματική δραστηριοποίηση, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, την παρουσία της υπέρτασης, τα επίπεδα της χοληστερόλης, τον διαβήτη και την εβδομαδιαία διαιτητική κατανάλωση.

Τέλος διαπιστώθηκε ότι προέκυπτε όφελος και από την χρήση των φύλλων του τσαγιού, καθώς παρατηρούνταν 73% μειωμένος κίνδυνος συνέπεια της χρήσης μεγαλύτερης ποσότητας φύλλων κατά την παρασκευή του αφεψήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου