Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Παραμένουν παροπλισμένα υπερσύγχρονα ασθενοφόρα

Παροπλισμένα στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα παραμένουνπερισσότερα από πενήντα ολοκαίνουργια ασθενοφόρα οχήματα, τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν από την αχρηστία εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

Τα υπερσύγχρονα ασθενοφόρα παραχωρήθηκαν στο ΕΚΑΒ από δωρεές της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και ιδιωτών, αλλά δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους των δύο μεγαλουπόλεων της χώρας επειδή ένας νόμος του 1980 τα κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με τα λεγόμενα «τζιπ του Κολωνακίου».

Τα ασθενοφόρα- κινητές μονάδες διαθέτουν ό,τι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί σήμερα στον τομέα παροχής άμεσης βοήθειας και διακομιδής ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο (σύγχρονους αναπνευστήρες, απινιδωτές, καρδιογράφους, και άλλα μηχανήματα), αλλά είναι «παράνομα» για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αφού είναι πετρελαιοκίνητα.

Ο νόμος του 1980 που ψηφίστηκε όταν δημιουργήθηκε το ΕΚΑΒ, προβλέπει ότι τα ασθενοφόρα οχήματα που κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να διαθέτουν βενζινοκινητήρες και όχι πετρελαιοκινητήρες, με δεδομένο ότι στις δύο αυτές πόλεις εξακολουθεί να ισχύει μέχρι και σήμερα η απαγόρευση των οχημάτων ντίζελ.

Θα πάρουν κλήση!

Έτσι, σε περίπτωση που οι οδηγοί του ΕΚΑΒ τα κυκλοφορήσουν, κινδυνεύουν να πάρουν κλήση από την Τροχαία, ενώ θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που εμπλακούν σε κάποιο τροχαίο ατύχημα. Γι΄ αυτό τον λόγο αρνούνται να τα παραλάβουν μέχρι η κυβέρνηση αποφασίσει με νόμο να επιτρέψει την κυκλοφορία ασθενοφόρων ντίζελ στις δύο μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις της χώρας.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προχώρησε στη μεγάλη δωρεά παραχωρώντας τα 100 ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ. Η τελετή παράδοσης έγινε τον περασμένο Ιανουάριο στο Ζάππειο και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε τότε δημόσια ότι τα οχήματα θα κατανεμηθούν άμεσα σ΄ ολόκληρη τη χώρα.

Πράγματι περίπου τα μισά εντάχθηκαν στον στόλο του ΕΚΑΒ, αλλά τα υπόλοιπα σκουριάζουν παροπλισμένα στις εγκαταστάσεις των ΕΚΑΒ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

«Είναι πρωτοφανές»

«Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Τα πλέον σύγχρονα ασθενοφόρα σκουριάζουν καθηλωμένα επειδή με νόμο του 1980 απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων ντίζελ. Την ίδια ώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν χιλιάδες ταξί, λεωφορεία, αγροτικά, ακόμα και τζιπ πολυτελείας. Ο νόμος ισχύει μόνο για ασθενοφόρα;», αναρωτιέται ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ-2 Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

Επίσης, όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Βαγγέλογλου, άλλα 220 καινούργια ασθενοφόρα που θα προμηθευτεί το ΕΚΑΒ κινδυνεύουν επίσης να παροπλιστούν, αφού, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, θα διαθέτουν κινητήρες ντίζελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου