Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Οι ομάδες πολιτών που θα εμβολιαστούν πρώτες κατά της νέας γρίπης

Πέντε είναι οι κατηγορίες προτεραιότητας των πολιτών που θα εμβολιαστούν κατά της νέας γρίπης, όπως καθορίστηκαν από το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την Πανδημία Γρίπης, βάσει της επικινδυνότητας που διατρέχει να νοσήσει η κάθε ομάδα. Σε συνολικά 1.631 ανήλθαν τα κρούσματα στη χώρα μας.

Η Επιτροπή εισηγήθηκε η πρώτη ομάδα που πρέπει να εμβολιαστεί είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι έγκυες (όσες βρίσκονται στο 2 ή 3 τρίμηνο της κύησης) και όσους φροντίζουν μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Στη συγκεκριμένη κατηγορία υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 300.000 άνθρωποι.


Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, οι διαβητικοί, έχοντες αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι.


Στην τρίτη κατηγορία είναι οι υγιείς ενήλικοι 18-49 ετών, η τέταρτη οι υγιείς ενήλικοι 49-65 ετών και στο τέλος, η πέμπτη κατηγορία, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.


Έφηβοι και παιδιά κάτω των 18 ετών δεν προτείνεται να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς των εργαζομένων σε θέσεις του δημόσιου τομέα, που έχουν καθημερινή και άμεση επαφή με το κοινό ή εργάζονται με πολλά άτομα μαζί σε κλειστούς χώρους, εργάζονται στις ΔΕΚΟ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τον Στρατό, αναμένονται οι προτάσεις για τον αριθμό των εμβολίων που θα χρειαστούν, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε γίνει προ 15νθήμερου μεταξύ των εκπροσώπων της επιτροπής γρίπης με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.


Από κει και πέρα, θα καθοριστούν και οι προτεραιότητες γι΄ αυτούς, σε συνδυασμό με τις παραλαβές των εμβολίων από την ειδική επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου