Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Επιστρέφουν στα φαρμακεία τα αντι-ιικά φάρμακα

Στα φαρμακεία της χώρας θα βρίσκονται από τις επόμενες ημέρες, και έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας, τα αντι-ιικά φάρμακα για προληπτική και θεραπευτική χορήγηση έναντι του στελέχους Η1Ν1.
Την επιστροφή των αντιιικών φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων εισηγήθηκαν οι επιστήμονες του Εθνικού και Επιστημονικού Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση του Ιού της Νέας Γρίπης.
Υπενθυμίζεται, πως υπό το φόβο της πανδημίας, τον Ιουνίου καταγράφηκε ρεκόρ πωλήσεων των αντι-ιικών φαρμάκων, γεγονός που οδήγησε στην απαγόρευση της ελεύθερης διακίνησής τους.
Στο εξής, τα φάρμακα θα χορηγούνται στους πολίτες μετά την προσκόμιση ειδικής συνταγής και την ευθύνη για την επιτήρηση της συνταγογράφησης θα φέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στις επόμενες ημέρες ο ΕΟΦ θα ανακοινώσει ειδικό πλάνο όπου θα αναφέρεται επισήμως με ποιον τρόπο ο Οργανισμός θα ελέγχει τις συνταγογραφήσεις.
Με ειδική συνταγή θα χορηγείται και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκου, ενώ αποφασίστηκε ακόμη να ενθαρρυνθεί η χρήση των ταχέων διαγνωστικών τεστ για τη νέα γρίπη σε ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς αλλά και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου