Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

O ρυθμός δίνει ζωή στην καρδιά

Παγκόσμια Εβδομάδα Καρδιακού Ρυθμού έχει επιλεγεί η εβδομάδα από 8 έως 14 Ιουνίου 2009 με στόχο να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της πρόληψης στην καθημερινή ιατρική πράξη, που καθίσταται απαραίτητη στις μέρες μας, λόγω του αυξανόμενου κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ο καρδιακός ρυθμός συσχετίζει άμεσα την προγραμματισμένη και αυτοματοποιημένη λειτουργία του μυοκαρδίου με το ευ ζην. Η αποδιοργάνωση του ρυθμού αυτού, παρεμποδίζει την εύρυθμη αυτή λειτουργία και οδηγεί σε σημαντικές και δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές όπως το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και την καρδιακή ανεπάρκεια.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια καρδιακή αρρυθμία που δεν είναι ασύμβατη με την μακρά επιβίωση του ασθενούς, όμως εάν αφεθεί χωρίς την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ή και θάνατο. Αφορά άτομα κάθε ηλικίας, συχνότερα όμως τους ηλικιωμένους με συνυπάρχουσα καρδιακή ή άλλη νόσο, ενώ σε ικανό αριθμό ασθενών δεν ανευρίσκεται εμφανές αίτιο.
Η αρρυθμία αυτή διαγιγνώσκεται εύκολα από την κλινική εξέταση και το απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα. Περισσότεροι από 100.000 Έλληνες έχουν Κολπική Μαρμαρυγή, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται καθώς ο πληθυσμός της πατρίδας μας γερνάει.
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Βλάσιος Ν. Πυργάκης, διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Καρδιακού Ρυθμού (8 -14 Ιουνίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου