Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Αύξηση γονικής άδειας στους 4 μήνες ;;;;;;;

Την αύξηση της γονικής άδειας από τρεις σε τέσσερις μήνες για κάθε γονέα συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι, παρουσία του αρμόδιου επιτρόπου Βλαντιμίρ Σπίντλα. Η συμφωνία αφορά όλους τους εργαζόμενους γονείς και προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως η αλλαγή ωραρίου εργασίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στο κείμενο της συμφωνίας, που υπεγράφη μεταξύ των δικτύων εργοδοτών και εργαζομένων, προβλέπεται η αύξηση της γονικής αδείας από 3 σε 4 μήνες για κάθε γονέα, με τον περιορισμό, ωστόσο ότι ο ένας από τους 4 μήνες δε θα μπορεί να μεταβιβαστεί από τον ένα γονέα στον άλλο.
Η συμφωνία έχει εφαρμογή για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους και υπογραμμίζεται η δέσμευση των εργοδοτών να την τηρούν απαρέγκλιτα.
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που προσφέρει στους εργαζομένους είναι η δυνατότητα να ζητήσουν προσαρμογή των όρων εργασίας τους, αφού επιστρέψουν από την άδεια, όπως, για παράδειγμα, αλλαγή ωραρίου.
Η νέα απόφαση θωρακίζει τους εργαζομένους και απέναντι σε μια δυνητική απόλυση, αλλά και σε κάθε είδους δυσμενή μεταχείριση από πλευράς εργοδοσίας αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος λήψης γονικής αδείας.
Η απόφαση των κοινωνικών εταίρων θα υποβληθεί το επόμενο μήνα υπό τη μορφή νομικής πρότασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια θα επικυρωθεί από το Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ.

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο για την καλή δουλειά που κάνεις μέσα από το blog σου...
    ένα μικρό δωράκι απο εμένα για ένα αξιαγάπητο blog, πέρνα να το πάρεις http://oreksinaxeis.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή