Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Προστασία από καρδιακές παθήσεις: Ο ρόλος που έχει το πορτοκάλι και ο χυμός του .

Πρόσφατες έρευνες μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τις ευεργετικές δράσεις για την καρδία και τα αγγεία του πορτοκαλιού και του χυμού του:
1. Ο χυμός του πορτοκαλιού μειώνει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης LDL. Η κακή χοληστερόλη LDL όταν οξειδώνεται, εναποτίθεται στα τοιχώματα των αρτηριών και δημιουργεί αθηρωμάτωση. Η αθηρωμάτωση είναι η αιτία για την οποία δυνατόν να πάθουν απόφραξη ζωτικές αρτηρίες στον εγκέφαλο και στην καρδία. Για τους λόγους αυτούς το πορτοκάλι και ο χυμός του προσφέρουν προστασία από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια

2. Η συχνή κατανάλωση πορτοκαλιού και του χυμού του, αυξάνει στο αίμα τα επίπεδα του φολικού οξέος (βιταμίνη Β9). Ταυτόχρονα μειώνονται τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης που είναι τοξικός παράγοντας για τα τοιχώματα των αρτηριών. Τα προβλήματα των τοιχωμάτων των αρτηριών όπως η αθηρωμάτωση, το ανεύρυσμα ή η ρήξη είναι σημαντικές αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας. Η μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης από το φολικό οξύ είναι ευεργετικός παράγοντας για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος

3. Έχει υπολογιστεί ότι ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο μειώνεται κατά 19% λόγω κατανάλωσης ενός πορτοκαλιού κάθε μέρα.

Είναι γνωστό ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αλλά φτωχή σε λίπη, ιδιαίτερα κορεσμένα ζωικά λίπη, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια. Η συνέργεια των φυτοχημικών ουσιών, των βιταμινών και άλλων αντιοξειδωτικών ενώσεων που προσφέρουν τα φρούτα και λαχανικά είναι αναντικατάστατη για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ο ρόλος του πορτοκαλιού και του χυμού του είναι σημαντικός για την πρόληψη των καρδιακών και άλλων παθήσεων και η κατανάλωση τους πρέπει να προάγεται και να διευκολύνεται σε όλους τους πληθυσμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου