Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Οι κρίσεις που προκαλεί η κρίση...

Άρχισαν να κροόυν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες, αναφορικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των πολιτών.Σύμφωνα με νεότερα στοιχείαπου παρουσιάστηκαν, οι άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους, γιατί η εταιρεία τους κλείνει ή επειδή απολύονται αντιμετωπίζουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να χειροτερεύσει η υγεία τους.
Ακόμη και να βρούν άλλη δουλειά σχετικά γρήγορα, παρόλα αυτάείναι πιθανό να εμφανίσουν νέα προβλήματα, όπως η υπέρταση, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης ή ψυχιατρικά προβλήματα, δηλαδή καταστάσεις που όλες σχετίζονται με το αυξημένο στρες.
Σε μερικές περπτώσεις μάλιστα, οι πιθανότητες εμφάνισης μιας νέας ασθένειας λόγω απώλειας της θέσης εργασίας, αυξάνουν κατά 50% ως 80%.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έγγραφο Demography έγινε από τη σχολή δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής την Dr. Κέιτ Στράλι. Προηγούμενες έρευνες είχνα επίσης επισημάνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην απώλεια δουλειάς και στην κακή υγεία, αν και κυρίως από την αντίστροφη πλευρά: όσοι έχουν κακή υγεία, είναι κατά 40% πιθανότερο να χάσουν τη δουλειά τους. Η νέα μελέτη δείχνει ΄τοι ισχύει και το αντίστροφο: όσοι χάνουν τη δουλειά τους, μπορεί να δουν την υγεία τους να χειροτερεύει. Η επίπτωση, αυτή όπως διαπιστώθηκε, ισχύει τόσο για τους υπαλλήλους γραφείων και καταστημάτων - τριτιγενής τομέας υπηρεσιών - όσο και για τους εργάτες των εργοστασίων - δευτερογενής τομέας μεταποίησης - αλλά είναι αρκετά πιο έντονη στους δεύτερους, χωρίς οι ερευνητές να μπορούν να καταλάβουν τους λόγους.
Σύμφωνα με την έρευνα, αν ο εργαζόμενος μείνει στο δρόμο, χωρίς να φταίει ο ίδιο, απλώς πέσει θύμα των συνθηκών της αγοράς και των επιλογών των ιδιοκτητών μιας επιχείρησης, τότε η πιθανότητα να του παρουσιαστεί μια νέα ασθένεια αυξάνεται κατά 54% ως 83%.
Ακόμα και όταν βρει μια νέα δουλειά, το άγχος που συνδέεται με αυτήν, συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στην υγεία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου