Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Ανησυχία μαθητών και γονιών για τα κρούσματα της γρίπης !!

Δύο από τους μαθητές των σχολικών τμημάτων που έκλεισαν λόγω της νέας γρίπης νοσηλεύονται στο νοσοκομείο καθώς παρουσίασαν ήπια συμπτώματα πνευμονίας και δύσπνοια. Η κατάσταση των δύο παιδιών, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), δεν εμπνέει ανησυχία, νοσηλεύονται σε απλό θάλαμο και παρακολουθούνται στενότερα από τους γιατρούς.
Οι υπόλοιποι από τους συνολικά 22 μαθητές του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου καθώς και του Λυκείου Μελισσιών που παρουσίασαν γρίπη παραμένουν στα σπίτια τους ακολουθώντας τις ιατρικές οδηγίες.
Για προληπτικούς λόγους, πάντως, μέχρι και την Παρασκευή κλειστά θα παραμείνουν το τρίτο τμήμα της πρώτης τάξης στο λύκειο Χαϊδαρίου και όλα τα τμήματα της δευτέρας και τρίτης τάξης στο λύκειο των Μελισσίων, όπου παρουσιάστηκαν τα κρούσματα της γρίπης. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κλείσουν και άλλες τάξεις ή και ολόκληρα σχολεία εάν εμφανιστεί συρροή κρουσμάτων σε αυτά.
Η είδηση για το κλείσιμο των συγκεκριμένων τάξεων προκάλεσε αναστάτωση μεταξύ των μαθητών που φοιτούν στα δύο σχολεία και των γονέων τους. Χθες, μάλιστα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, αρκετοί μαθητές αρνήθηκαν να μπουν στις τάξεις, ζητώντας κλείσιμο όλων των τάξεων.
Ανάλογο αίτημα διατύπωναν οι γονείς τους, επικαλούμενοι ενδεχόμενη μετάδοση της νέας γρίπης και στους υπόλοιπους μαθητές. Η επίσκεψη, ωστόσο, κλιμακίου ειδικών του ΕΚΕΠΥ και του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων στα δύο σχολεία καθησύχασε μαθητές και γονείς. Οι ειδικοί ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς και έδωσαν οδηγίες για επαύξηση των μέτρων υγιεινής.
Υπογράμμισαν δε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ενώ επεσήμαναν την ανάγκη τα παιδιά να παραμείνουν στο σπίτι για να είναι αποδοτικό το μέτρο του κλεισίματος των σχολείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χώρες του εξωτερικού που εφαρμόστηκε το μέτρο κλεισίματος των σχολείων δεν περιορίστηκε η μετάδοση της γρίπης καθώς τα παιδιά δεν παρέμειναν στο σπίτι. Όταν, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, καθένας ασθενής μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 2.500 άτομα! Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, σχετικά με τα κρούσματα της νέας γρίπης σε σχολεία.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Ολα είναι υπό έλεγχο, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας ή ανασφάλειας». Για μια ακόμη φορά τόνισε ότι «μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξάπλωση είναι ο πανικός», προσθέτοντας ότι υπάρχει η απαιτούμενη πρόληψη, τα σχολεία είναι απολύτως έτοιμα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε περίπτωση, οποιοδήποτε περιστατικό.
Αναφερόμενος στις απουσίες των μαθητών λόγω γρίπης, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε πως «σε κρίσιμες περιστάσεις υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικά μέτρα». Αν χρειαστεί, είπε, τα παιδιά δεν θα χάσουν τα μαθήματα «καθώς υπάρχει προετοιμασία από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση έτσι ώστε και σε επίπεδο ενημέρωσης αλλά κυρίως και σε επίπεδο μαθημάτων να μην χαθούν πολύτιμες διδακτικές ώρες».
Για καθυστέρηση στα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού έκανε λόγο ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος υποστήριξε ότι ενώ τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν την Παρασκευή, ο ίδιος ενημερώθηκε μόλις το βράδυ της Κυριακής. Όπως είπε, χρειάζεται καλύτερος συντονισμός ώστε να αποφευχθεί κυρίως αναστάτωση των μαθητών και των οικογενειών τους.
Στις αρχές Οκτωβρίου αρχίζουν οι μαζικοί εμβολιασμοί στις κοινοτικές χώρες για τη νέα γρίπη των χοίρων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) που έχει την έδρα του στο Λονδίνο συνέστησε στην Κομισιόν να επιτρέψει την πώληση και διανομή των δύο πρώτων εμβολίων κατά της γρίπης Η1Ν1, πράγμα που σημαίνει ότι ο εμβολιασμός στα κράτη-μέλη που αγοράσουν αυτά τα δύο εμβόλια θα αρχίσει μόλις η Επιτροπή δώσει την τυπική έγκρισή της για την κυκλοφορία αυτών των δύο εμβολίων.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα αναμένεται να συμπέσει με τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου και θα συνεχισθεί φυσικά και μετά από αυτές. Ειδικότερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΦ ενέκρινε τη χρήση του FOCETRIA που παρασκευάζει η ελβετική NOVARTIS και του RANDEMRIX που παρασκευάζει η βρετανική Glaxo-Smithkline. Ο ΕΟΦ συστήνει διπλό εμβολιασμό με δόσεις που η χορήγησή τους θα απέχει μεταξύ τους τρεις εβδομάδες και θα αφορά τους ενήληκες, τις εγκύους γυναίκες και τα παιδιά από ηλικίας έξι μηνών και πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου