Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους μειώνει τα εμφράγματα....

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους και εργασιακούς χώρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εμφραγμάτων και μάλιστα γρήγορα, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες, που δημοσιεύονται στο επιστημονικά έντυπα Journal of the American College of Cardiology και Circulation αντίστοιχα.
Η πρώτη μελέτη, που έγινε από τον Δρ Ντέιβιντ Μέγιερς και τους συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάνσας, διαπίστωσε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Καναδά είχε άμεση ωφέλεια (τα πρώτα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν μέσα σε μόλις τρεις μήνες), που αυξήθηκε με το πέρασμα του χρόνου, μειώνοντας κατά 17% τα εμφράγματα τον πρώτο χρόνο και μέχρι 36% την επόμενη τριετία.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες συνέκριναν τα ποσοστά εμφραγμάτων πριν και δύο μήνες έως και τρία χρόνια μετά από την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους σε πέντε περιοχές των ΗΠΑ, μια του Καναδά, τρεις στην Ιταλία και μία στην Σκοτία.
Συνολικά, το ποσοστό εμφραγμάτων έπεσε σχεδόν κατά 17% μετά την απαγόρευση του τσιγάρου σε δημόσιους χώρους. Μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου το ποσοστό έπεσε κατά 26% ανά έτος.
Όπως εξηγεί ο Δρ Μέγιερς η ισχυρότερη επίδραση παρατηρήθηκε σε γυναίκες και νεαρά άτομα, γεγονός που εξηγείται εν μέρει από την συχνότερη παρουσία των νεαρών ατόμων σε κλαμπ, εστιατόρια και μπαρ όπου το κάπνισμα είναι μέρος του κοινωνικού σκηνικού. Τα άτομα που εκτίθενται πολύ σε περιβάλλον με καπνό όπως οι χώροι ψυχαγωγίας ή οι βιομηχανίες είναι πιθανότερο να αποκομίσουν τα περισσότερα οφέλη από την απαγόρευση του καπνίσματος.
Η δεύτερη μελέτη, που έγινε από τους Δρ Τζέιμς Λάιτγουντ και Στάντον Γκλαντ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, συμπεριέλαβε 13 παλαιότερες μελέτες που εξέταζαν τις αλλαγές στα ποσοστά εμφραγμάτων μετά από την απαγόρευση του τσιγάρου σε δημόσιους χώρους σε κοινότητες των ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη.
Όπως και στην πρώτη μελέτη, τα ποσοστά εμφραγμάτων είχαν αρχίσει να μειώνονται αμέσως μετά την εφαρμογή του μέτρου, φτάνοντας το 17% μετά από έναν χρόνο. Συνέχισαν να πέφτουν με την πάροδο του χρόνου, φτάνοντας περίπου στο 36% τρία χρόνια μετά την απαγόρευση του τσιγάρου σε δημόσιους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου