Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Αναστέλλονται οι προμήθειες στα νοσοκομεία

Προβλήματα διαθεσιμότητας ορθοπεδικών υλικών αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία της χώρας το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς οι προμηθευτές αποφάσισαν να σταματήσουν τον εφοδιασμό τους εξαιτίας της καθυστέρησης στην εξόφληση συσσωρευμένων χρεών.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτευσίμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες ότι οι εταιρείες - μέλη του αναστέλλουν από την ερχόμενη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου την προμήθεια υλικών σε νοσοκομεία της χώρας με ανεξόφλητες υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τους έξι μήνες για το 2009.
«Υστερα από έντονες αντιδράσεις, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας έδωσαν ρητές εντολές για την άμεση πληρωμή τουλάχιστον των πρώτων μηνών του 2009, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν μέχρι να αρχίσει η υποτιθέμενη ρύθμιση. Σήμερα, ελάχιστα νοσοκομεία έχουν πληρώσει κάποιο μικρό ποσό από τις οφειλές του 2009. Δεύτερος λοιπόν εμπαιγμός στους προμηθευτές, εξίσου οδυνηρός με αυτόν της δήθεν ρύθμισης», τονίζει ο ΠΑΣΥΠΟΥ.
Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με στοιχεία των προμηθευτών, από τα 96 νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν ορθοπεδικές κλινικές, μόλις τα 25 έχουν εξοφλήσει ένα μόνο μέρος των αγορών που έκαναν το 2009.
Λύση στο θέμα της διευθέτησης των οφειλών προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων επιχειρεί να δώσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως έγινε γνωστό χθες, στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης διακανονισμού, η Τράπεζα χρηματοδοτεί τους προμηθευτές, για ένα έτος, με σταθερό επιτόκιο πέντε τοις εκατό (5%), επί τη βάσει των εκχωρούμενων απαιτήσεών τους έναντι των νοσοκομείων, την κάλυψη των οποίων εγγυάται το ελληνικό δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό, εξοφλούνται τα χρέη των προμηθευτών προς τα δημόσια νοσοκομεία και διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του Συστήματος Υγείας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ειδικό Γραφείο της Τράπεζας που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό στα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας (Πεσμαζόγλου 2-6, στην Αθήνα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου