Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Η πρόσληψη ασβεστίου σχετίζεται με χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου για καρκίνο στις γυναίκες

Οι γυναίκες και οι άνδρες που προσλαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου φαίνεται να αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ορθοκολικού και άλλων καρκίνων του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται σε τεύχος του περιοδικού Archives of Internal Medicine, του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.Τα ασβέστιο είναι γνωστό για τις ευεργετικές του επιδράσεις στα οστά. Για το λόγο αυτό συστήνεται, από το αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής, η κατανάλωση τουλάχιστον 1.200 mg ημερησίως, για άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη με ανάλυση των ιατρικών δεδομένων 293.907 ανδρών και 198.903 γυναικών, από τη βάση δεδομένων των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας, το 1/5 των ανδρών και των γυναικών που λάμβαναν τις μέγιστες ποσότητες ασβεστίου παρουσίασαν μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του πεπτικού συστήματος σε ποσοστό 16% και 23% με το 1/5 των ανδρών και γυναικών, αντίστοιχα, που ανέφεραν κατανάλωση των ελάχιστων ποσοτήτων ασβεστίου.Το δεύτερο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το ασβέστιο σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου οποιασδήποτε μορφής για τις γυναίκες που λάμβαναν έως και 1.300 mg ασβεστίου ημερησίως, ενώ όσον αφορά στους άνδρες, δεν παρατηρήθηκε κάποια παρόμοια επίδραση.

ΠΗΓΗ: Arch Intern. Med. 2009;169[4]:391-401

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου