Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Mείωση των εμβολιασμών κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα

Κατακόρυφη μείωση των εμβολιασμών κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σημειώθηκε στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2009, γεγονός που δημιούργησε έντονο προβληματισμό κατά τη διάρκεια της 3ης συνόδου της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων.
Το γεγονός αυτό συσχετίσθηκε με τις διισταμένες απόψεις, που εκφράστηκαν για το εμβόλιο της γρίπης δημιουργώντας αντιεμβολιαστικό κλίμα. Να σημειωθεί ότι προκειμένου να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας κατά του ιού HPV (ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας) ή ανοσία αγέλης, όπως ονομάζεται, θα πρέπει να εμβολιασθεί το 50% των εφήβων (αγόρια και κορίτσια).
«Η παρασκευή εμβολίου έναντι του HPV και ειδικότερα έναντι των τύπων, που ευθύνονται για τον καρκίνο και για τα κονδυλώματα, έδωσε ελπίδες για τη μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από τον ιό.
Το εμβόλιο αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικό (αγγίζει το 100% για τα στελέχη τα οποία περιέχει), ασφαλές και αξιόπιστο. Και ενώ θα περίμενε κανείς ένα τέτοιο εμβόλιο, για ένα τόσο σοβαρό νόσημα να έχει άμεση και καθολική αποδοχή, συνέβη το αντίθετο.
Η κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο αυτό είναι αναλογικά μικρή. Στη χώρα μας, μετά από αρκετά χρόνια κυκλοφορίας του, μόνο το 17% του πληθυσμού-στόχου έχει λάβει το εμβόλιο. Στην αλλοδαπή τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα. Ωστόσο, και εκεί θεωρούνται μικρά για εμβόλιο. Στις ΗΠΑ η κάλυψη κυμαίνεται στο 3% για την τρίτη δόση, στο 13% για τη δεύτερη δόση και στο 28% για την πρώτη δόση» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο παιδίατρος διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λοιμωδών Νοσημάτων Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου