Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Καλπάζουν τα περιστατικά σηψαιμίας σε δεκάδες νοσοκομεία...

Σχεδόν 8.500 περιστατικά σηψαιμίας έχουν καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2009 σε 40 νοσοκομεία της χώρας, γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.
Σύμφωνα με τα Νέα, η αντίσταση των «μικροβίων της Εντατικής» σε ισχυρά αντιβιοτικά έχει εκτιναχτεί ακόμη και στο 80%, ποσοστό που κάνει τη χώρα μας «δαχτυλοδεικτούμενη» στην Ευρώπη.
Στο Δίκτυο Καταγραφής της Μικροβιακής Αντοχής στα Αντιβιοτικά, που συντονίζεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, καταγράφηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 8.481 περιστατικά σηψαιμίας (βαρύτατη ασθένεια που προκαλείται από την παρουσία βακτηρίων στο αίμα) σε 40 νοσοκομεία της χώρας.
Από τα περιστατικά αυτά, τα 2.953 κατεγράφησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα 1.193 σε χειρουργικές κλινικές και άλλα 4.335 σε παθολογικές κλινικές, γεγονός που δείχνει πως τα μικρόβια έχουν «μεταναστεύσει» σε κάθε γωνία των νοσοκομείων.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχει καταγεγραμμένος ο απόλυτος αριθμός θανάτων από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και παραδέχονται πως ο κίνδυνος να πεθάνει ένας σοβαρά ασθενής λόγω σηψαιμίας αυξάνεται τουλάχιστον κατά 30 - 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου