Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Η καισαρική τομή δεν επηρεάζει την διάρκεια του θηλασμού

Η καισαρική τομή ή ο χειρουργικά υποβοηθούμενος τοκετός δεν φαίνεται να έχουν κάποια επίπτωση στην διάρκεια του θηλασμού, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMC Pediatrics.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Ανατολικού Λανκασιρ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερες από 2.000 μητέρες που είχαν λάβει υποστήριξη επί του θηλασμού και διαπίστωσαν ότι ήταν μικρός ο συσχετισμός με το πόσο σύντομα μετά τον τοκετό ξεκινούσε ο θηλασμός του βρέφους.
Αυτό που είχε επίδραση ήταν η εθνικότητα, ο αριθμός των προηγούμενων τοκετών, ενώ το 70% των μητέρων που είχαν καυκάσια καταγωγή είχαν περισσότερες πιθανότητες διακοπής του θηλασμού από τις γυναίκες άλλης καταγωγής.
Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες παρακολούθησαν το δείγμα που είχε λάβει συμβουλευτική υποστήριξη για τον θηλασμό από την ίδια ομάδα ειδικών, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της σύγκρισης και άλλων παραγόντων.
Κατά μέσο όρο οι μητέρες είχαν θηλάσει το βρέφος για 21 εβδομάδες και οι μισές εξ αυτών για περισσότερες από 27 εβδομάδες, ποσοστό αξιοσημείωτα υψηλό από τον μέσο όρο της Μ. Βρετανίας. Αλλά καταγράφηκαν διαφορές μεταξύ των υπο-ομάδων.
Οι γυναίκες καυκάσιας καταγωγής έτειναν να σταματούν πριν από τις γυναίκες άλλης προέλευσης, με τις γυναίκες ινδικής και αφρικανικής καταγωγής να θηλάζουν περισσότερο, και ακολουθούσαν οι μητέρες πακιστανικής προέλευσης.
Η οικονομική κατάσταση των γυναικών δεν επέφερε κάποια διαφοροποίηση, με τις πτωχότερες να έχουν ίδιες πιθανότητες συνέχισης ή διακοπής του θηλασμού συγκριτικά με τις πλουσιότερες, ενώ καμιά διαφοροποίηση δεν καταγράφηκε μεταξύ έγγαμων και άγαμων γυναικών.
Επίσης η καισαρική τομή ή ο χειρουργικά υποβοηθούμενος τοκετός δεν είχε στατιστικά σημαντική επίδραση στην διάρκεια του θηλασμού, εν αντιθέσει με παλαιότερες απόψεις που ήθελαν τον μη φυσιολογικό τοκετό (ίσως λόγω της αναλγησίας που εφαρμόζεται) να δυσχεραίνει την σίτιση του βρέφους.
Επίσης τα βρέφη που άρχισαν να θηλάζουν εντός μιας ώρας από την γέννηση (όπως συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) δεν θήλασαν περισσότερο από εκείνα που άρχισαν να θηλάζουν εντός 48 ωρών.
Από την μελέτη προκύπτει ωστόσο ότι ο αριθμός των παιδιών που έχει αποκτήσει η μητέρα έχει επίδραση επί της διάρκειας του θηλασμού, με τις γυναίκες που αποκτούν το τρίτο ή τέταρτο παιδί τους να έχουν περισσότερες πιθανότητες συνέχισης του θηλασμού από εκείνες που αποκτούν το πρώτο παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου