Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Διεθνής Ημέρα του ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

ICN (International Council of Nurses) 12 Μαΐου 2009


Οι νοσηλευτές συμμετέχουν παγκοσμίως σε καινοτόμες δραστηριότητες σε καθημερινή βάση , δραστηριότητες που παρακινούνται από την επιθυμία να βελτιωθούν οι εκβάσεις της φροντίδας υγείας και την ανάγκη να μειωθούν οι δαπάνες στο σύστημα υγείας. Πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες έχουν οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία σε επίπεδο ασθενών , πληθυσμών και συστημάτων υγείας. Εντούτοις, η συμβολή της νοσηλευτικής στην καινοτομία της φροντίδα υγείας σπανίως αναγνωρίζεται, κοινοποιείται, ή γνωστοποιείται μεταξύ των νοσηλευτών και του ευρύτερου κοινού. Γι’ αυτό το ICN αποφάσισε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στην καινοτομία στη νοσηλευτική, κατά την διεθνή ημέρα νοσηλευτών του 2009.
Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Αυτή η πραγματικότητα, είναι η πρόκλησή μας και η ευκαιρία μας- η ευκαιρία μας, ως νοσηλευτές, να δείξουμε τη διαφορά στον κόσμο. Ποτέ δεν ήμασταν σε καλύτερη θέση για αυτό.
Διευθύνουμε τμήματα σε εξειδικευμένα πεδία όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η ψυχική υγεία και η ρευματολογία και με μεγάλη ταχύτητα, εξελισσόμαστε σε πρωτεύον σημείο διασύνδεσης των υπηρεσιών υγείας με ανθρώπους, για τους οποίους, συχνά είναι δύσκολη η πρόσβαση στις κλασσικές υπηρεσίες υγείας. Η εξειδίκευση της γνώσης και η νοσηλευτική έρευνα, που τεκμηριώνει αυτήν την γνώση, είναι η καρδιά ενός απ’ τους πολλούς νέους ρόλους μας, όπως είναι επίσης και η βάση για την παραδοσιακή νοσηλευτική φροντίδα. Αλλά, είναι ο συνδυασμός, της καινοτομίας με τη ζωντάνια, που επιτρέπει στο έργο μας να «απογειωθεί». Οι νέες λύσεις, που πρεσβεύουν οι νοσηλευτές, είναι πρωταρχικής σημασίας στην προσπάθεια να μελετηθούν οι παρούσες και οι μελλοντικές προκλήσεις της παγκόσμιας υγείας– προκλήσεις όπως η γήρανση του πληθυσμού, το HIV/AIDS, η φυματίωση, η ελονοσία, η αύξηση των μη μεταδοτικών νοσημάτων , η φτώχεια, οι ελλείψεις ανθρώπινων πόρων και εργατικού δυναμικού. Η ανάγκη για την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη, δεδομένου ότι οι λειτουργοί υγείας, παγκοσμίως, προσπαθούν συλλογικά για παροχή δίκαιων ,ασφαλών και αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονο περιορισμό των δαπανών.
Μέσα στο σημερινό πλαίσιο των περιορισμένων πόρων, των συνεχών αλλαγών και της επέκτασης της γνώσης, η καινοτομία είναι πραγματικά μια προσδοκία. Ο επιχειρηματικός κόσμος και οι κυβερνήσεις είναι μεταξύ εκείνων που επενδύουν τα μέγιστα σε αυτόν το χώρο. Πρέπει να επενδύσουμε επίσης - για να εμπλουτιστεί η πρακτική και να βελτιωθεί η ποιότητα της φροντίδας και τα αποτελέσματά της.
Ελπίζουμε ότι αυτή η διεθνής ημέρα των νοσηλευτών θα σας βοηθήσει στην προώθηση και τη διάδοση των καινοτομιών στη νοσηλευτική φροντίδα. Τις καλύτερες ευχές για την επιτυχία και απόλαυση της διεθνούς ημέρας του νοσηλευτή το 2009!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου