Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Εμβόλιο για την υπέρταση..

Εμβόλιο κατά της υπέρτασης δοκιμάζουν οι επιστήμονες. Τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών μελετών δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και ήταν θετικά. Δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες ενέργειες στους ασθενείς, ενώ αξιολογήθηκε ως σημαντική η διάρκεια πτώσης της αρτηριακής πίεσης.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν πρόσφατα ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιϋπερτασικής Εταιρείας επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας κ. Βασίλης Βοττέας και οι καρδιολόγοι κ. Δημήτρης Τσαγκαδόπουλος και Δημήτρης Σταμάτης, με αφορμή το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υπέρτασης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για την πρώτη δοκιμή εμβολίου κατά της υπέρτασης σε ανθρώπους. Στόχος ήταν να δημιουργηθούν από τον οργανισμό τους αντισώματα κατά της ορμόνης αγγειοτασίνη 2, η οποία έχει κεντρικό ρόλο στην παθογένεια της υπέρτασης.

Τα αποτελέσματα κρίθηκαν ικανοποιητικά, αλλά υπάρχουν θέματα περαιτέρω ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, τα οποία πρέπει να ελεγχθούν εξονυχιστικά πριν αρχίσει να γίνεται μαζικά το εμβόλιο.

Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν την υπέρταση ως μία σοβαρή απειλή, λέγοντας ότι ένας στους τέσσερις ενηλίκους έχει αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης. Στα πρόθυρα της υπέρτασης -είπαν- βρίσκονται ακόμη και όσοι έχουν «μεγάλη» πίεση 12 έως 14.

Το 25% των ανθρώπων αυτών έχουν «συγκαλυμμένη» υπέρταση, καθώς ηρεμούν όταν ο γιατρός του κάνει τη μέτρηση και οι τιμές πέφτουν. Οταν επιστρέφουν στο σπίτι, όμως, η πίεσή τους ξεπερνά το 15. Το φαινόμενο αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο από το λεγόμενο σύνδρομο της «λευκής μπλούζας», στο οποίο ο ασθενής εμφανίζει υπέρταση όταν βλέπει τον γιατρό.

Οι καρδιολόγοι επέστησαν την προσοχή όσων έχουν «τσιμπημένες» τιμές αρτηριακής πίεσης, λέγοντας ότι στο 85% των περιπτώσεων η υπέρταση συνοδεύεται από άλλα προβλήματα υγείας. Το 65% των υπερτασικών -εξήγησαν- έχουν και χοληστερίνη, ενώ το 45% είναι και παχύσαρκοι.

Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να γίνει με την υιοθέτηση ενός υγιεινού μοντέλου ζωής. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα. Στον αντίποδα, η έκθεση στο στρες και στους ατμοσφαιρικούς ρύπους αυξάνει την πίεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου