Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Προβλήματα στα Κέντρα Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών

Σε οριακό σημείο βρίσκεται και ο τομέας της πρόληψης που αφορά στο θέμα των ναρκωτικών. Την τελευταία διετία, η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης του Οργανισμού κατά των ναρκωτικών "απειλείται" από τις σοβαρές καθυστερήσεις στη χρηματοδότησή τους από πλευράς ΟΚΑΝΑ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το ΥΥΚΑ μέσω του ΟΚΑΝΑ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΚΕΔΚΕ), χρωστούν στα 72 Κέντρα Πρόληψης συνολικά 14 εκατ. ευρώ για το 2007 και ολόκληρο το 2008. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι στα κέντρα αυτά να παραμένουν απλήρωτοι για 3-4 μήνες, γεγονός που οδηγεί σε παραιτήσεις έμπειρων στελεχών. Πιο συγκεκριμένα τα τελευταία δυο χρόνια έχει αποχωρήσει το 35% των έμεπιρων στελεχών των Κέντρων Πρόληψης, ενώ στο σύνολο των εργαζομένων - μελών του Σωματείου ένα στα πέντε άτομα παραιτήθηκαν.
Παράλληλα υπάρχουν και Κέντρα Πρόληψης που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του νομού τους, με μόλις δυο ή τρεις εργαζόμενους. Έτσι, τα Κέντρα αδυνατούν να καλύψουν τα πάγια εξοδά τους και ως εκ τούτου αναγκάζονται να περικόπτουν προγράμματα. Εκπρόσωποι του σωματείου Στελεχών Πρόληψης θα προβούν σε δράσεις για την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Επίσης, προτίθενται να ενημερώσουν για την κατάσταση με επιστολές τους, το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου