Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010

Ο ευτυχισμένος γάμος απομακρύνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου στους άνδρες

Ο ευτυχισμένος γάμος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου για έναν άνδρα, ενώ ο αποτυχημένος γάμος να τον αυξήσει σημαντικά, σύμφωνα με νέα ισραηλινή έρευνα.
Η μελέτη, που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ με επικεφαλής τον καθηγητή Ούρι Γκόλντμπουρτ και παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC, μελέτησε 10.000 άνδρες με μέση ηλικία 49 ετών, για χρονικό διάστημα 34 ετών.
Διαπίστωσε ότι τόσο οι άγαμοι όσο και όσοι ζουν σε προβληματικούς γάμους, έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους άνδρες έχουν έναν αρμονικό γάμο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα δείχνει τη δύναμη των σχέσεων αγάπης, αν και τόνισαν ότι ο καλύτερος τρόπος αποφυγής ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι πάντα το υγιεινό πρότυπο ζωής, που περιλαμβάνει τακτική σωματική άσκηση, διατροφή με χαμηλά λιπαρά κ.α.
Απομονώνοντας άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος και το κάπνισμα, η μελέτη ανακάλυψε έντονη σχέση ανάμεσα στην ευτυχία του γάμου και σε ένα μοιραίο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι άγαμοι βρέθηκαν να έχουν 64% μεγαλύτερη πιθανότητα θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τους παντρεμένους εν γένει. Με τη σειρά τους, οι δυστυχισμένοι παντρεμένοι εμφανίζονται να έχουν κι αυτοί 64% μεγαλύτερη πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τους ευτυχισμένους παντρεμένους.

«Δεν περίμενα ότι ένας αποτυχημένος γάμος θα είχε τόση στατιστική σημασία (σ.σ. για εγκεφαλικό επεισόδιο)», δήλωσε ο Δρ Γκόλντμπουρτ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ποιότητα των σχέσεων επηρεάζει σημαντικά την υγεία και ότι το άγχος μέσα σε ένα γάμο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, ενώ αντίθετα η ευτυχισμένη σχέση μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου