Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Η καλή φυσική κατάσταση προλαμβάνει την εκδήλωση του διαβήτη

Τα άτομα που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους και δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη ως μεσήλικες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Η Δρ Μερσέντες Καρθερον και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο Northwestern εξηγούν ότι «όσοι άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα αεροβική κατάστασης έχουν διπλάσιες ή τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη σε ορίζοντα 20ετίας.»
Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε και παλαιότερα δημοσιεύσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η βελτιωμένη φυσική κατάσταση σε ορίζοντα επταετίας σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη.
Μέχρι σήμερα καμιά μελέτη δεν έχει επικεντρωθεί στο κατά πόσο οι αλλαγές στην φυσική κατάσταση που ανταποκρίνεται στην μακρά λανθάνουσα περίοδο της εκδήλωσης του διαβήτη σχετίζονται με τον διαβήτη.
Κατέγραψαν λοιπόν την υγεία και στοιχεία για την φυσική κατάσταση 3.989 ασθενών που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA).
Η φυσική κατάσταση ορίστηκε με ένα τεστ αντοχής σε τρεις ξεχωριστές δοκιμασίες σε διάστημα 20 ετών.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν εκδηλώσει διαβήτη με την πάροδο του χρόνου είχαν παρουσιάσει μεγαλύτερες μειώσεις στην φυσική τους κατάσταση, συγκριτικά με όσους παρέμεναν υγιείς.
Οι γυναίκες διέτρεχαν 22% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και οι άνδρες 45% για κάθε σταθερή παρεκκλίνουσα μείωση από τη μέση αλλαγή της φυσικής κατάστασης.
Η αρχική φυσική κατάσταση εξακολουθούσε να είναι αντιστρόφως σχετική με την συχνότητα του διαβήτη σε όλες τις ομάδες ανεξαρτήτως φύλου και φυλής, ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό της ηλικίας, του καπνίσματος, του οικογενειακού ιστορικού διαβήτη και της αρχικής γλυκόζης νηστείας.
Επίσης παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μείωση στην σχέση φυσικής κατάστασης και διαβήτη όταν συνυπολογίστηκε και ο δείκτης μάζας σώματος.
Ο αρχικός ΔΜΣ φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την συχνότητα του διαβήτη, συγκριτικά με τα αρχικά επίπεδα της γλυκόζης νηστείας καθώς και την αρχική φυσική κατάσταση.
Τα στοιχεία δείχνουν λοιπόν ότι ο μηχανισμός δια του οποίου η φυσική κατάσταση μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη περνά μέσα από τη ρύθμιση της σωματικής μάζας.
Η φυσική κατάσταση μπορεί να παράσχει προστασία έναντι του διαβήτη μέσω της απώλειας βάρους, της βελτιωμένης μυϊκής ευαισθησίας στην ινσουλίνη, της βελτιωμένης ενδοθηλιακής λειτουργίας και της αυτόνομης λειτουργίας ή της μειωμένης φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η τακτική σωματική άσκηση για τη βελτίωση και διατήρηση της καρδιοαναπνευστικής κατάστασης είναι σημαντικό συστατικό του υγιεινού τρόπου διαβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου