Την εκτίμηση ότι κατά τη διάρκεια της έξαρσης της νέας γρίπης στη χώρα μας θα απαιτούνται τουλάχιστον 185 επιπλέον κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τη νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών εξέφρασε χθες ο καθηγητής Παθολογίας κ. Γιώργος Σαρόγλου, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει τεράστια ανάγκη για εντατική νοσηλεία των ασθενών με νέα γρίπη, οι οποίοι θα παρουσιάζουν επιπλοκές από τη νόσο. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή είναι σε λειτουργία σε δημόσια νοσοκομεία περί τις 500 κλίνες Εντατικής, ενώ «κλειστές» -κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού- είναι 100. Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει δεσμευθεί για προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να ανοίξουν οι κλειστές ΜΕΘ. Αναφορικά με το «πάγωμα» των προσλήψεων εν όψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στην «Κ» ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως εκλογών, καθώς πρόκειται για έκτακτες ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης περιλαμβάνεται και η χρησιμοποίηση κλινών Εντατικής και των ιδιωτικών νοσοκομείων εάν προκύψουν αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία ασθενών με γρίπη.
Τις δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά με τις αυξημένες ανάγκες υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια πανδημίας έκανε ο κ. Σαρόγλου στο πλαίσιο του συνεδρίου για την «Πανδημία της Νέας Γρίπης Α (Η1Ν1) και τις Πολιτικές Προάσπισης της Δημόσιας Υγείας». Στο ίδιο συνέδριο, ο καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κ. Νίκος Μανιαδάκης αναφέρθηκε στο «κόστος» της γρίπης για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση που προσβληθεί το 30% του πληθυσμού, αυτό θα κυμανθεί από 1,4 δισ. ευρώ έως 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 95 έως 198 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ειδικότερα, όπως είπε, εάν νοσήσει το 30% του πληθυσμού, το 58% των ασθενών θα παραμείνει σπίτι, το 41% θα απευθυνθεί σε γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας και ένα 2% θα νοσηλευθεί.
Απουσία εργατικού δυναμικού
Το μεγαλύτερο βάρος στην οικονομία θα προκύψει από την απουσία από την εργασία λόγω νόσησης, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα απώλεια παραγωγικότητας. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του ο επιμελητής του Τομέα Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Υγιεινής της ΕΣΔΥ κ. Γιώργος Ντούνιας, σε περιόδους έξαρσης της νέας γρίπης μπορεί να απουσιάσει από την εργασία του έως και το 40% του εργατικού δυναμικού.
Πηγή : Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου