Παρά τις συχνές παροτρύνσεις προς το κοινό για αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο για αποτροπή των πολλών, δυσάρεστων επιπτώσεων της υπεριώδους ακτινοβολίας στο ανθρώπινο σώμα, εντούτοις τα ηλιακά εγκαύματα αποτελούν συχνό και χαρακτηριστικό φαινόμενο κατά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού.
Τα ηλιακά εγκαύματα σε διάφορους βαθμούς σοβαρότητας και έκθεσης, δεν προσβάλλουν μόνο τους τουρίστες που στον ενθουσιασμό των ηλιόλουστων διακοπών καίνε κυριολεκτικά το σώμα τους στον ήλιο. Ακόμη και πολλοί από τους συμπατριώτες μας που έπρεπε να ξέρουν καλύτερα για την προστασία από τον ήλιο, γίνονται συχνά θύματα της ίδιας καταστάσεως.Πολλοί μάλιστα δεν γνωρίζουν και τα στοιχειώδη μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων.
Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για γρήγορη ίαση των ηλιακών εγκαυμάτων. Όταν ο ήλιος έχει ήδη προκαλέσει το έγκαυμα, δεν υπάρχουν πολλά να γίνουν για να περιοριστούν οι βλάβες στο δέρμα.
Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 6 ώρες μετά από την έκθεση στον ήλιο, για να φανεί η πλήρης έκταση και η σοβαρότητα των εγκαυμάτων στις διάφορες περιοχές του σώματος που έχουν υποστεί τις θερμικές βλάβες λόγω ήλιου.
Εάν έχετε υποστεί σοβαρά εγκαύματα που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του σώματος σας με φουσκάλες ή εάν τα εγκαύματα σας συνοδεύονται από ψηλό πυρετό ή έντονο πόνο, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Το ίδιο επίσης πρέπει να κάνετε εάν μετά από μερικές μέρες φροντίδας στο σπίτι, τα εγκαύματα σας δεν βελτιώνονται.
Εάν έχουν σχηματιστεί φουσκάλες, μην τις σπάσετε. Περιέχουν υγρό του οργανισμού (ορό) και αποτελούν ένα προστατευτικό στρώμα. Η διάρρηξη των φουσκαλών, καθυστερεί τη διαδικασία ίασης του δέρματος αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μολύνσεως. Κάποτε εάν είναι αναγκαίο, μπορείτε να καλύψετε ελαφρά τις φουσκάλες με γάζα.
Μετά την δυσάρεστη εμπειρία της εμφάνισης των ηλιακών εγκαυμάτων, πρέπει οπωσδήποτε στη συνέχεια να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο. Θα παραμένετε σε σκιερό και δροσερό μέρος.
Η τοποθέτηση κρύων κομπρεσών στις περιοχές του δέρματος που επηρεάστηκε, είναι σε θέση να απαλύνει από τον πόνο και άλλες ενοχλήσεις. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια καθαρή πετσέτα βρεγμένη με κρύο νερό ή ακόμη με νερό της βρύσης εάν δεν υπάρχει κάτι άλλο για να τη βάλετε στις περιοχές του εγκαύματος. Κάνετε ένα μπάνιο ή ντους με κρύο νερό τα οποία θα προσφέρουν για την ανακούφιση σας.
Μπορείτε στη συνέχεια να τοποθετήσετε στο δέρμα μια ενυδατική κρέμα ή κρέμα με 1% υδροκορτιζόνη. Οι κρέμες με υδροκορτιζόνη 0,5% ή 1% μπορούν να μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο λόγω ηλιακών εγκαυμάτων και να επιταχύνουν τη διαδικασία ίασης.
Για την ανακούφιση από τον πόνο μπορείτε επίσης να πάρετε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη εάν βέβαια δεν υπάρχουν αντενδείξεις για σας για να πάρετε τα εν λόγω φάρμακα, πράγμα που θα σας πει ο γιατρός σας.
Υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα όπως κρέμες που περιέχουν τοπικά αναισθητικά όπως η λιδοκαϊνη και άλλα. Λόγω του ότι μπορεί να προκαλούν αλλεργία ή ακόμη να προκαλούν περαιτέρω ερεθισμό του δέρματος, ορισμένοι δερματολόγοι συστήνουν προσοχή στη χρήση τους ή συμβουλεύουν την αποφυγή τους.
Μετά από μερικές μέρες, η διαδικασία ίασης περιλαμβάνει την αποβολή του επιφανειακού στρώματος της επιδερμίδας που είχε υποστεί τις βλάβες του εγκαύματος. Το χρώμα και γενικά η όψη του δέρματος θα έχουν ανωμαλίες και θα είναι διαφορετικά από το υπόλοιπο δέρμα για ένα χρονικό διάστημα.
Μην ξεχνάτε ότι έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που έχουν υποστεί ηλιακά εγκαύματα έχουν περισσότερες πιθανότητες στο να αναπτύξουν καρκίνο δέρματος. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος εάν τα εγκαύματα έχουν συμβεί σε νεαρή ηλικία. Επίσης μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος και για άτομα με ανοικτό χρώμα δέρματος.
Το νεαρό της ηλικίας και η σοβαρότητα των εγκαυμάτων, συμβάλλουν στον κίνδυνο προσβολής από δερματικό καρκίνο και ιδιαίτερα από μελάνωμα. Για τους λόγους αυτούς, επιβάλλεται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και προσπάθειες για προστασία των παιδιών από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και τα εγκαύματα που προκύπτουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου