Οι μολυσματικές ασθένειες απειλούν την υγεία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Συνεπώς, η πρόληψη της μετάδοσης των νεοεμφανιζόμενων παθογόνων παραγόντων και της επανεμφάνισης άλλων, καθώς και η ενίσχυση της ικανότητας ταχείας και συντονισμένης αντίδρασης στις απειλές αυτές αποτελεί κοινή ευθύνη των εθνικών αρχών υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η εμφάνιση του ιού HIV και του AIDS, η επανεμφάνιση της φυματίωσης, η εμφάνιση της παραλλαγής της νόσου του Creutzfeldt Jacob Disease και τώρα η νόσος των χοίρων δείχνουν την πολυμορφία των απειλών που αντιμετωπίζει η υγεία, από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια και οι ιοί, καθώς και το εύρος των παραγόντων που επηρεάζουν τη διάδοσή τους. Η επιδημιολογική παρακολούθηση αυτών και άλλων μεταδοτικών ασθενειών μπορεί να οδηγήσει σε παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στη μείωση της νοσηρότητας και/ή της θνησιμότητας. Η εισαγωγή αυστηρών κριτηρίων ποιότητας και ασφάλειας για το χειρισμό ανθρωπογενών ουσιών αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό μέτρο στον τομέα της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, στην αντιμετώπιση των απειλών που αντιμετωπίζει η υγεία από φυσικές, χημικές ή βιολογικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με τρομοκρατικές πράξεις, καθώς και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ιοντίζουσα και η μη ιοντίζουσα ακτινοβολία και ο θόρυβος, μπορούν να συμβάλουν η ανάπτυξη και η χρήση κοινοτικών προσεγγίσεων και μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών εμβολιασμού και ανοσοποίησης.
Tο κοινοτικό πρόγραμμα στον τομέα της δημόσιας υγείας όσον αφορά τις «απειλές για την υγεία» επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα θέματα αυτά.
Αποσκοπεί ειδικότερα να προαγάγει την ανάπτυξη διαφόρων δικτύων παρακολούθησης των μεταδοτικών ασθενειών και έγκαιρης ειδοποίησης καθώς και συστημάτων ταχείας αντίδρασης (Απόφαση 2119/98/ΕΚ), να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της αντίστασης στα μικρόβια και της βιοτρομοκρατίας και να καταρτίσει στρατηγικέ για την πρόληψη και αντίδραση κατά των μεταδοτικών ασθενειών (π.χ. ετοιμότητα αντίδρασης στη γρίπη και προστασία από σκόπιμα προκληθείσες επιδημίες) και των απειλών από μη μεταδοτικές ασθένειες. Εξετάζει επίσης θέματα που αφορούν την ποιότητα και την ασφάλεια ορισμένων ουσιών ανθρώπινης προέλευσης (π.χ. αίμα, ιστοί και κύτταρα καθώς και όργανα), όπως προβλέπεται συγκεκριμένα στο άρθρο 152 της συνθήκης ΕΚ, προκειμένου να προληφθεί η μετάδοση μέσω των εν λόγω θεραπευτικών υλικών των μεταδιδόμενων με το αίμα παθογόνων παραγόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου