Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Λέτε ο Τίτλος του Νοσηλευτή να Απονέμεται στο Δημοτικό Σχολείο;
// 19 Μαΐου 2011 // Ανακοινώσεις //


Η σκοτεινή περίοδος που διανύουμε, διάστικτη από δυσοίωνα μηνύματα και επενδυμένη με τον πνιγηρό χιτώνα της απαισιοδοξίας, θα αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στο εγγύς και απώτερο μέλλον, μιας και θα συνδέσει το πέρασμά της με τη βίαιη κατεδάφιση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και με την ισοπέδωση κάθε κεκτημένου κοινωνικού δικαιώματος.

Η στόχευση της συνεχούς μείωσης του κόστους παραγωγής των παρεχόμενων υπηρεσιών, ασχέτως της επακόλουθης πτώσης της ποιότητας, σε συνδυασμό με τη στοχευμένη ενίσχυση της κοινωνικής τάξης των εχόντων και τη συνακόλουθη εξαθλίωση των μη προνομιούχων, έγινε πλέον πέραν του δέοντος ορατή και στο χώρο της Υγείας.

Με νωπό ακόμα το μελάνι στο άρθρο του «Έθνους», όπου περιγράφεται η σχεδιαζόμενη κατάργηση των δυο πανεπιστημιακών τμημάτων Νοσηλευτικής στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και η ταυτόχρονη αποκοπή της Νοσηλευτικής από την επιστημονική της υπόσταση με την ύποπτη επισήμανση μόνο των τεχνικών της χαρακτηριστικών, αποτελεί τον προπομπό διόλου ευνοϊκών εξελίξεων για τη νοσηλευτική κοινότητα.

Ο ευτελισμός μιας ανθρωπιστικής επιστήμης και τέχνης και η ταύτισή της με οποιοδήποτε χειρωνακτικό επάγγελμα, που για να ασκηθεί, χρειάζονται μόνο γνώσεις σεμιναριακού τύπου, εκτός από επικίνδυνα νοητικά άλματα, αποτελούν χωρίς άλλο τη θρυαλλίδα για την αποκαθήλωση ενός ήδη αδικημένου κλάδου και την εξομοίωσή του με τον υποτιμητικό όρο «βοηθοί ιατρού».

Σα να μην έφτανε αυτό, στις 11 Μαΐου στα πλαίσια κοινοβουλευτικού διαλόγου, ο τέως Υφυπουργός Υγείας και νυν βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ κ. Νασιώκας, παραβλέποντας ότι ο τίτλος του Νοσηλευτή είναι νομοθετικά κατοχυρωμένος από το 1985 και ότι τα ΑΤΕΙ ανήκουν στην ανώτατη εκπαίδευση από το 2001, πρότεινε την εξομοίωση των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών με τους Νοσηλευτές ΤΕ με ταχύρρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης, διαπράττοντας ένα εγκληματικό ολίσθημα που ήδη αποδοκιμάζεται σφόδρα από το σύνολο των Νοσηλευτών.

Σαφώς, δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε προκειμένου να αντικρούσουμε τη φαιδρή πρόταση του κ. Νασιώκα, θα προσπαθήσουμε όμως να δείξουμε ότι πίσω από κάθε φυλασσόμενο πέρασμα, βρίσκεται κι ένας Εφιάλτης, μπορεί και περισσότεροι…

Ρίχνοντας μια ματιά λοιπόν στο νοσηλευτικό γίγνεσθαι, ειδικά ενόψει των επικείμενων εκλογών της ΕΝΕ, διακρίνουμε κάποιες ανίερες και ετερόκλητες συνάμα συμμαχίες, που χωρίς προσχήματα, δίνουν το πάτημα που χρειάζεται ο κ. Νασιώκας και ο κάθε Νασιώκας που ευαγγελίζεται τη μετατροπή των Νοσηλευτών σε κουρείς και βδελλοτρόφους του 14ου αιώνα.

Συγκεκριμένα, ο ΕΣΝΕ (Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος), αδικώντας κατάφορα την πολυετή ιστορία και διαδρομή του στο χώρο, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με αυτήν και ξεπουλώντας αντί πινακίου φακής την όποια επιρροή του έχει απομείνει στον κλάδο, αποφάσισε να συνεταιριστεί αγεληδόν με αυτούς (ΠΑΣΟΝΟΠ ) που σήμερα (σ.σ 18/5/2011) με ανακοίνωσή τους επιβραβεύουν τον κ. Νασιώκα για την πρότασή του να αναβαθμιστούν οι ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτών σε Νοσηλευτές ΤΕ. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι η εν λόγω οργάνωση, εγγράφει ως μέλη της εκτός από νοσηλευτές, που είναι η μειοψηφία των μελών της, και πρακτικούς νοσοκόμους και τραυματιοφορείς ΥΕ και Βοηθούς Νοσηλευτών ΔΕ, οι οποίοι είναι κατά πολύ επικρατέστεροι αριθμητικά από τους νοσηλευτές. Αμέσως λοιπόν καθίσταται προφανής ο λόγος για τον οποίο επιμένει η αναφερθείσα οργάνωση να αναβαθμιστούν οι ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτών σε Νοσηλευτές… Έτσι, οι ως άνω εταίροι, δε δίστασαν να ευτελίσουν το σημαντικό νόμο του Αρχιμήδη που επέλεξαν ως επωνυμία, μιας και περισσότερο θα ταίριαζε ως όνομα της σύμπραξης ο όρος «καταβύθιση»…

Το γελοιωδέστερον όμως όλων, είναι ότι στη συγκεκριμένη σύμπραξη, μετέχει και ο επονομαζόμενος Σύλλογος Αποφοίτων Νοσηλευτών Πανεπιστημίου Αθηνών (παρότι διατελεί εν χρονία υπνώσει), προσδίδοντας μια άκρως σουρεαλιστική πινελιά στη συμπαθή παρέα.

Από την προκύψασα ποικιλώνυμη πανσπερμία λοιπόν, ανακύπτουν ευλόγως τα ακόλουθα ερωτηματικά και καλούμε τη νοσηλευτική κοινότητα να μας τα απαντήσει χωρίς να αποσπαστεί από το γελοίον του πράγματος; Ξεκινάμε:

Πως οι ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτών, που δεν εισήχθησαν με πανελλαδικές εξετάσεις στα ΤΕΕ, ΙΕΚ, ΜΤΕΝΣ και ΕΠΑΣ θα εξομοιωθούν με ανθρώπους που μόχθησαν να εισαχθούν με εξετάσεις στα Ανώτατα Ιδρύματα;
Με ποια διαδικασία τα ΔΣ του ΕΣΝΕ και του Συλλόγου Αποφοίτων ΕΚΠΑ πήραν την έγκριση των μελών τους να εκποιήσουν άρδην τα πτυχία των νοσηλευτών που μάτωσαν για να τα αποκτήσουν;
Πως οι ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτών με 2500 και πλέον λιγότερες ώρες διδασκαλίας θα γίνουν «ταχέως» Νοσηλευτές;
Τι θα σκέφτονται άραγε για τους «εκπροσώπους τους», οι νοσηλευτές με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικές διατριβές και πως θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της εξομοίωσής τους με τους αποφοίτους της μέσης εκπαίδευσης;
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν όλοι, ότι με το όνειρο της κατάληψης της διοίκησης της ΕΝΕ, οι παραπάνω ετερόκλητοι εκπρόσωποι αντιδιαμετρικά αντίθετων φορέων, δε διστάζουν να προδώσουν τον κλάδο των νοσηλευτών, να ξεθεμελιώσουν την ανώτατη εκπαίδευση και να προσφέρουν τον επαγγελματικό μας τίτλο βορά σ’αυτούς που αδυνατώντας να ανέλθουν, δε διστάζουν να αξιώνουν από τους υπόλοιπους να κατέλθουν.

Επειδή λοιπόν θεωρούμε ότι τα αλλεπάλληλα κρούσματα της ισοπέδωσης κάθε προσπάθειας που καταβλήθηκε από το σύνολο των συναδέλφων, προκειμένου να κατακτήσουν τον τίτλο του Νοσηλευτή, είναι άκρως επικίνδυνα για τον κλάδο μας, καλούμε ολόκληρη τη νοσηλευτική κοινότητα, να αποδοκιμάσει έντονα τους επίδοξους μεταπράτες της επαγγελματικής μας τιμής και αξιοπρέπειας και να τους εμποδίσει έμπρακτα να ευτελίσουν περαιτέρω την αξιοπρέπεια του κλάδου μας.

Τη στιγμή που οι περισσότεροι ευρωπαίοι νοσηλευτές απολαμβάνουν κοινωνικής αναγνώρισης και τα νοσηλευτικά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούνται με αξιόλογα χρηματικά ποσά, αναγνωρίζοντας προφανώς τη σπουδαιότητα της νοσηλευτικής επιστημονικής έρευνας, στη χώρα μας καταντήσαμε να αγωνιζόμαστε για να μην καταλήξει ο τίτλος του Νοσηλευτή να απονέμεται στο Δημοτικό σχολείο…

Εν κατακλείδι, αφού λάβουμε υπόψη τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται με τις τεράστιες ευθύνες ημών των ιδίων, ο καθένας από μας, είτε σε ατομικό, είτε σε συλλογικό επίπεδο, καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του.

Η υποβάθμιση βρίσκεται πλέον προ των πυλών και οι γενιές που έρχονται, δε θα μας συγχωρήσουν ποτέ που αφήσαμε μια ετερόκλητη αγέλη, να ανοίξει την Κερκόπορτα στους υποτακτικούς της ακόρεστης τάξης των εχόντων…



Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.




Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Δημήτρης Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού

Επιστολή στο Πολιτικό Προσωπικό της χώρας για την Εκπαίδευση
Τετάρτη, 18 Μάιος 2011 15:11 διαχειριστής Με αφορμή την τοποθέτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υφυπουργού Υγείας κ. Ε. Νασιώκα στο Κοινοβούλιο σχετικά με το ζήτημα της Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια συζήτησης σε σχετική Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο, για την αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. απέστειλε στον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοβουλίου την ακόλουθη Επιστολή:






Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε.





Σε συνεδρίαση του Κοινοβουλίου στις 10/05/2011, και κατά τη συζήτηση Σχετικής Ερώτησης που υπεβλήθη στον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υφυπουργός Υγείας κ. Ε. Νασιώκας εξέφρασε την άποψη ότι κρίνεται αναγκαία μια μεταρρύθμιση της Νοσηλευτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, στα πλαίσια της συνολικότερης αναδιάρθρωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στην κατεύθυνση της ποιοτικότερης και αποδοτικότερης λειτουργίας του.

Συγκεκριμένα, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών που σήμερα υπηρετούν στο ΕΣΥ, να αποκτήσουν πτυχίο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τον επαγγελματικό τίτλο του Νοσηλευτή, μέσω ταχύρρυθμου προγράμματος εκπαίδευσης.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΗΘΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

Ο κώδικας ηθικής για Νοσηλευτές του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (2000) αναφέρει ότι οι νοσηλευτές έχουν τέσσερις θεμελιώδεις ευθύνες, να :
-προάγουν την υγεία
-προλάβουν την αρρώστια
-αποκαταστήσουν την υγεία
-ανακουφίσουν εκείνους που υποφέρουν

Οι νοσηλευτές, για να ανταποκριθούν σε αυτές τις ευθύνες, αναμένεται να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας σε άτομα, ομάδες ατόμων και στην κοινότητα. Επίσης, πρέπει να συντονίζουν τις υπηρεσίες τους με εκείνες των άλλων επαγγελματιών υγείας. Κατά την παροχή φροντίδας για την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη της αρρώστιας, την αποκατάσταση της υγείας και την ανακούφιση εκείνων που υποφέρουν, οι νοσηλευτές πιθανόν να βιώσουν ηθικές συγκρούσεις. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να εφαρμόσουν όλες τις ικανότητες λογικής σκέψης που έχουν και τις γνώσεις τους για την κατάσταση του ασθενούς ώστε να καθορίσουν ποιές ενέργειες θα όφειλαν να γίνουν.
(Πηγή:ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΗΘΙΚΗΣ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ, Sara Fry and Megan-Jane Johnstone)

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ

Η αρχή της ειλικρίνειας ορίζεται ως η υποχρέωση να λέγεται η αλήθεια και να αποφεύγονται τα ψεύδη ή η εξαπάτηση των άλλων. Σε πολλές κουλτούρες, η ειλικρίνεια θεωρείται θεμελιώδης για την ύπαρξη εμπιστοσύνης ανάμεσα στα άτομα. Λόγω αυτής της παράδοσης σε πολλά μέρη του κόσμου, η ειλικρίνεια είναι σημαντική στις σχέσεις που αναπτύσσονται στη φροντίδα υγείας.
Η ειλικρίνεια γενικά αναμένεται ως μέρος του σεβασμού που οφείλεται στα άτομα (Fry & Veatch 2000). Τα άτομα έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την αλήθεια και να μην εξαπατώνται. Οι νοσηλευτές υποχρεούνται να είναι ειλικρινείς κατά τρόπο που ταιριάζει με τη συγκεκριμένη κουλτούρα γιατί διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα υπονόμευσης της εμπιστοσύνης των ασθενών και του όλου θεραπευτικού αποτελέσματος στον ασθενή. Η έλλειψη ειλικρίνειας ή η μη κατάλληλη για την κουλτούρα έκφραση πιθανόν να επιφέρει ανεπιθύμητες συνέπειες για τις μελλοντικές σχέσεις με τους ασθενείς καθώς επίσης και για την όλη υγεία και ευεξία τους (Johnstone 1999a, Kanitsaki 1993, 1994).
Σε όλες τις κουλτούρες, η ειλικρίνεια είναι πολύπλοκο θέμα και πρέπει να αντιμετωπίζεται με αρμόζοντα προς την κουλτούρα τρόπο. Για παράδειγμα, ορισμένες κουλτούρες δίνουν μεγάλη αξία στο σεβασμό της αυτονομίας των ασθενών και στο δικαίωμα τους να γνωρίζουν τη διάγνωση και την πρόγνωση της νόσου. Έτσι, η απόκρυψη από τους ασθενείς των πληροφοριών για την ιατρική τους διάγνωση ή την πρόγνωση γενικά θεωρείται ότι είναι πατερναλιστική και άδικη. Ωστόσο. σε άλλες κουλτούρες, είναι αποδεκτό ότι ο ασθενής έχει το δικαίωμα να μη γνωρίζει. Σε ορισμένες κουλτούρες, το κλειδί για το σεβασμό της αυτονομίας των ασθενών είναι να έχει η οικογένεια το νόμιμο και σημαντικό θεραπευτικό ρόλο στη μετάδοση πληροφοριών στον άρρωστο αγαπημένο τους. Σε αυτές τις κουλτούρες, είναι συνηθισμένο τα μέλη της οικογένειας να αποφασίζουν τι πληροφορίες πρέπει να δοθούν στον αγαπημένο τους, πότε, πού, πώς και από ποιον (Johnstone 1999, Kanitsaki 1993, 1994). Επίσης, διασφαλίζουν ότι κάθε πληροφορία παρέχεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπονομεύει την ελπίδα του ασθενούς.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και το 1ο Περιφερειακό Τμήμα Αττικής, έχουν την τιμή να σας ενημερώσουν για το αναλυτικό πρόγραμμα διεξαγωγής φροντιστηρίων σε νοσοκομεία της Αττικής.

Δηλώσεις συμμετοχής για κάθε φροντιστήριο θα γίνονται δεκτές στη Γραμματεία του 1ου Π.Τ. της ΕΝΕ στα τηλ. 2013648044 – 2103648048, φαξ: 2103648049, e-mail: info@enne.gr, ή στo τηλ. 6977086949 (Λάμπρος Μπίζας), κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.

Με δεδομένο τον περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων ανά φροντιστήριο, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας και θα δοθεί βαρύτητα στις αιτήσεις νοσηλευτών του εκάστοτε νοσοκομείου διεξαγωγής.

Η συμμετοχή στα κλινικά φροντιστήρια είναι δωρεάν ενώ θα μοριοδοτούνται με μεταπτυχιακές εκπαιδευτικές μονάδες από την ΕΝΕ.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗΣ

Οι διαισθητικές ικανότητες μπορούν να έχουν θέση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η διαίσθηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο που κατευθύνει τη λήψη αποφάσεων. Οι επονομαζόμενες δραστηριότητες του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, όπως η αναλυτική και λογική σκέψη, τα μαθηματικά και η διαρκής επεξεργασία πληροφοριών, παίζουν βασικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και στην επίλυση προβλημάτων. Όμως οι λειτουργίες του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου επιτρέπουν στον άνθρωπο ταυτόχρονα να επεξεργάζεται πληροφορίες, να συλλαμβάνει και να χρησιμοποιεί αντιφατικές ιδέες, να φαντάζεται και να αντιλαμβάνεται με τη διαίσθηση. Διαίσθηση είναι η δύναμη να αντιλαμβάνεσαι τις πιθανότητες που υπάρχουν σε κάποια κατάσταση. Είναι ένας υπότυπος της λογικής σκέψης και συνδιάζει πληροφορίες και από τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου : γεγονότα και αισθήματα. Οι νοσηλευτές που μπορούν να σκέφτονται διαισθητικά έχουν την αίσθηση του οράματος. Συλλαμβάνουν νέες ιδέες και δίνουν πρωτότυπες λύσεις σε παλιά προβλήματα.
Οι νοσηλευτές μπορούν να ταυτιστούν με κάποιες από αυτές τις καταστάσεις λήψης αποφάσεων. Είναι ευχάριστο να γνωρίζουμε ότι η έρευνα έχει στηρίξει τη χρησιμοποίηση της διαίσθησης για τη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι υπάρχουν κατάλληλες στιγμές για τη χρήση της διαίσθησης ως βοηθήματος στα λογικά βήματα της λήψης αποφάσεων, όχι εκεί όπυ είναι πλήρη τα αντικειμενικά στοιχεία. Επειδή η βασική νοσηλευτική εκπαίδευση τονίζει την ανάγκη για την εκτίμηση των γεγονότων και την αποφυγή έκφρασης προσωπικών απόψεων, μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς νοσηλευτές να ενεργοποιήσουν τη διαίσθηση για τη λήψη αποφάσεων.
Πηγή:(RUSSELL C.SWANSBURG ,RICHARD J.SWANSBURG)

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

38ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο

Το 38ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ), θα πραγματοποιηθεί στη Χίο από 10 έως 13 Μαΐου 2011, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, σηματοδοτώντας ένα σπουδαίο επιστημονικό γεγονός. Με αίσθημα ευθύνης και θέλησης για προσφορά στον νοσηλευτικό κλάδο και το κοινωνικό σύνολο, ο ΕΣΝΕ και η εταιρεία οργανωτικής υποστήριξης του συνεδρίου Zita Congress S.A., επέλεξαν να τελέσουν όλες τις εκδηλώσεις στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, ως ένδειξη συμπαράστασης και ενίσχυσης των ακριτικών ζωνών της χώρας.

Ο ΕΣΝΕ αντιλαμβανόμενος την πρόκληση και τη σημασία του 38ου Πανελλήνιου Νοσηλευτικού Συνεδρίου για όλη την επιστημονική κοινότητα, ανακοινώνει ως επίσημη ομιλήτρια του συνεδρίου, την καταξιωμένη νοσηλεύτρια διεθνούς φήμης και Πρόεδρο του Royal College of Nursing της Μ. Βρετανίας, Andrea Spyropoulos. Από τη θέση της Προέδρου του κορυφαίου Βρετανικού Ιδρύματος Royal College of Nursing, η κ. Spyropoulos αγωνίζεται για τη βελτίωση των κανόνων και της ποιότητας της νοσηλευτικής και για την αναγνώριση της σπουδαιότητας του επαγγέλματος και του ρόλου του νοσηλευτή τόσο από τους πολιτικούς, όσο και από το κοινό παγκοσμίως.

Το 38ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο αποβλέπει στην ανάδειξη νέων επιστημονικών γνώσεων, πρωτοβουλιών και εμπειριών εφαρμογής στη Νοσηλευτική, με κοινό γνώμονα την αντιμετώπιση των αναγκών τόσο του ασθενούς όσο και του υγιούς ατόμου. Για το λόγο αυτό ο ΕΣΝΕ προσκαλεί όλους τους νοσηλευτές της χώρας να παραβρεθούν και να συμμετέχουν ενεργά.






(Πηγή: Ε.Σ.Ν.Ε)