Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Παράνομη η διάλυση κυτταροστατικών φαρμάκων από τους Νοσηλευτές

Στα πλαίσια της ενημέρωσης περί των επαγγελματικών καθηκόντων και των κλινικών αρμοδιοτήτων των νοσηλευτών, τονίζουμε ότι, σε καμία εκ των διατάξεων του ΠΔ 351/1989 δεν αναφέρεται ως επαγγελματική υποχρέωση των Νοσηλευτών η συμμετοχή τους στην διάλυση και παρασκευή των κυτταροστατικών φαρμάκων.

Τονίζεται δε, ότι, σύμφωνα με το άρθρο 30§1 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (Νόμος 2683/1999), ο υπάλληλος εκτελεί τα καθήκοντα του κλάδου ή της ειδικότητάς του. Κατά την ορθή ερμηνευτική προσέγγιση της ανωτέρω διατάξεως, ο υπάλληλος υποχρεούται να εκτελεί τα καθήκοντα του κλάδου στον οποίο ανήκει και όχι άλλου κλάδου, έστω και αν διαταχθεί. Η εκτέλεση των καθηκόντων αφορά την άσκηση της αρμοδιότητας, δηλαδή της εξουσίας που έχει ανατεθεί στον υπάλληλο. Συνεπώς, η εκτέλεση των καθηκόντων αποτελεί και δημόσιο δικαίωμα, δοθέντος ότι η αρμοδιότητα αποτελεί λειτουργικό δικαίωμα. Υπό το πρίσμα τούτο, ουδείς προϊστάμενος δικαιούται να επιφέρει μεταβολή στην άσκηση των καθηκόντων των υφισταμένων του υπαλλήλων, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος.

Επιπλέον, η κατευθυντήρια διάταξη ανευρίσκεται στο άρθρο 44 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα στη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας τους. Κατά πάγια και απολύτως ορθή ερμηνευτική εκδοχή της ανωτέρω διατάξεως, το άρθρο 44 αναγνωρίζει δημόσιο δικαίωμα υπέρ των υπαλλήλων το οποίο είναι αγώγιμο, δηλαδή θεμελιώνει την αξίωση και ενώπιον δικαστηρίου για την παροχή της νόμιμης προστασίας σε περίπτωση άρνησης ή παράλειψης της Διοίκησης.

Στην περίπτωση της διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων οι όροι υγιεινής και ασφάλειας ανάγονται σε ζήτημα μείζονος σημασίας, δοθέντος ότι τα κυτταροστατικά φάρμακα είναι υψηλής τοξικότητας, ενώ δύνανται να έχουν μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες επιδράσεις σε υγιείς οργανισμούς, εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή προκαλέσουν μόλυνση μέσω του αναπνευστικού συστήματος. Αυτομάτως γίνεται αντιληπτό, ότι η παρασκευή τέτοιων φαρμάκων πρέπει να γίνεται υπό αυστηρούς όρους υγιεινής και ασφάλειας, ήτοι από εξειδικευμένο προσωπικό με κατάλληλο εξοπλισμό και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Σε διαφορετική περίπτωση, όπου δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, τίθεται ευθέως σε κίνδυνο η υγεία τόσο των νοσηλευομένων ασθενών, όσο και του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Περαιτέρω, πέραν των γενικών ρυθμίσεων, πλήθος ειδικότερων νομοθετημάτων περιγράφει λεπτομερώς και με ακρίβεια τους όρους υγιεινής και ασφάλειας που θα πρέπει να πληρούνται σε κάθε εργασιακό χώρο. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα : α) το ΠΔ 307/1986 (Προστασία της υγείας των εργαζομένων που εκτίθενται σε ορισμένους χημικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους), η εφαρμογή του οποίου έχει επεκταθεί, δια του άρθρου 3§1 του ΠΔ 77/1993 στο Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, β) το ΠΔ 77/1993 που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την οδηγία του Συμβουλίου 88/642/ΕΟΚ περί της προστασίας των εργαζομένων από τους κινδύνους που παρουσιάζονται συνεπεία εκθέσεώς τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους σε χημικά, φυσικά και βιολογικά μέσα, γ) το ΠΔ 395/1994 σε συμμόρφωση προς την οδηγία του Συμβουλίου 89/655/ΕΟΚ περί των ελαχίστων προδιαγραφών ασφαλείας και υγείας για τη χρησιμοποίηση εξοπλισμού εργασίας από τους εργαζομένους κατά την εργασία τους, το οποίο και τροποποιήθηκε δια του ΠΔ 89/1999 και του ΠΔ 155/2004, δ) το ΠΔ 396/1994 περί των ελαχίστων προδιαγραφών ασφαλείας και υγείας για τη χρήση από τους εργαζομένους εξοπλισμών ατομικής προστασίας κατά την εργασία, ε) το ΠΔ 399/1994 περί της προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες κατά την εργασία σε συμμόρφωση με την οδηγία του Συμβουλίου 90/394/ΕΟΚ, στ) το ΠΔ 105/1995 περί των ελαχίστων προδιαγραφών για την σήμανση ασφάλειας και υγείας στην εργασία σε συμμόρφωση με την Οδηγία 92/58/ΕΟΚ, ζ) το ΠΔ 186/1995 για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας περί υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων προς τις διατάξεις των οδηγιών 90/679/ΕΟΚ και 93/88/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την προστασία των εργαζομένων από κινδύνους λόγω της έκθεσής τους κατά τη διάρκεια της εργασίας σε βιολογικούς παράγοντες, η) το ΠΔ 16/1996 σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654/ΕΟΚ για τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας, θ) το ΠΔ 17/1996 που προβλέπει μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία σε συμμόρφωση με τις οδηγίες 89/391/ΕΟΚ και 91/383/ΕΟΚ, ι) το ΠΔ 176/1997 περί των μέτρων για την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων σε συμμόρφωση με την οδηγία 92/85/ΕΟΚ, ια) ο Νόμος 2595/1998 δια του οποίου κυρώθηκαν τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και ιβ) το ΠΔ 338/2001 περί της προστασία της υγείας και ασφαλείας των εργαζομένων κατά την εργασία από κινδύνους οφειλόμενους σε χημικούς παράγοντες.

Από το πλέγμα όλων των παραπάνω διατάξεων, προκύπτει άμεσα, ότι η διαδικασία παρασκευής των κυτταροστατικών φαρμάκων, ως εργασία ενέχουσα σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, υπόκειται σε πλήθος ειδικών διατάξεων της εθνικής αλλά και της κοινοτικής νομοθεσίας, που αποβλέπουν στη θέσπιση προληπτικών κυρίως μέτρων, ικανών να διασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας και σεβασμού των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Κατόπιν τούτων, καθίσταται σαφές ότι η παρασκευή των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων στα νοσοκομεία οφείλει να διενεργείται από εξειδικευμένο προσωπικό, διαθέτον τις απαιτούμενες προς αυτό γνώσεις και φέρον τον απαραίτητο εξοπλισμό, σε χώρους του φαρμακείου ειδικώς και καταλλήλως διαμορφωμένους. Πιο συγκεκριμένα, το αρμόδιο εν προκειμένω προσωπικό είναι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, κλάδος που δημιουργήθηκε δια του άρθρου 89 του Νόμου 2071/1992.

Ενόψει των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι η διάλυση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων δεν αποτελεί νοσηλευτική αρμοδιότητα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Αριστείδης Δάγλας Νικόλαος Ορφανός

(Πηγή:ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.Ε.Σ.Υ)

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Χαιρετισμός Προέδρου


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ) έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στο 38ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο του ΕΣΝΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Χίο από 10-13 Μαΐου 2011.

Είναι γνωστό ότι η πρόοδος που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Βιοτεχνολογίας και της επιστήμης, έχει επηρεάσει και την εξέλιξη της Νοσηλευτικής επιστήμης, και ως εκ τούτου να αναγκάζονται οι νοσηλευτές και οι επιστήμονες υγείας γενικότερα για συνεχή και έγκαιρη ενημέρωση.

Η σύγχρονη νοσηλευτική απαιτεί την πολύπλευρη προσέγγιση των ασθενών και την αντιμετώπισή τους ως ενιαία βιοψυχοκοινωνική οντότητα.

Αναμφισβήτητα, ένα μέρος της υπάρχουσας επιστημονικής γνώσης απορρίπτεται ως λανθασμένο, ενώ ένα άλλο χρειάζεται αναθεώρηση κάθε χρόνο, γεγονός που ωθεί τον κάθε επαγγελματία υγείας σε συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση, όχι μόνο σε θέματα που άπτονται του αντικειμένου εργασίας του, αλλά σε γενικότερα θέματα υγείας και ασθένειας.

Η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση, η ανταλλαγή γνώσεων, απόψεων και εμπειριών που στοχεύει το κάθε συνέδριο του ΕΣΝΕ προσφέρει ανεξάρτητα σε όλους τους νοσηλευτές εφόδια για την άσκηση της νοσηλευτικής και της παροχής καλύτερης ποιότητας φροντίδας στους ασθενείς.

Όλοι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ως ομιλητές φιλοδοξούν με τις εισηγήσεις τους να παράσχουν στους νεότερους συναδέλφους ολοκληρωμένη γνώση για τα θέματα που θα παρουσιαστούν. Επίσης μέσω των εισηγήσεων και των προσεγγίσεων διαμηνύεται ο προβληματισμός των νοσηλευτών σε θέματα φροντίδας υγείας που αποτελούν και το κύριο έργο προσφοράς προς τον άνθρωπο.

Τα θέματα του Συνεδρίου άπτονται όλων των αντικειμένων που αφορούν το άρρωστο αλλά και το υγιές άτομο, όπως και τη νοσηλευτική γενικότερα και θα γίνει προσπάθεια να απαντηθούν πολλά ερωτήματα που απασχολούν στο χώρο της υγείας.

Όλα τα παραπάνω δεν θα επιτευχθούν χωρίς εσάς, που με την καθημερινή εργασία σας κάτω από δύσκολες συνθήκες διαρκώς διευρύνετε το ρόλο του νοσηλευτή ως θεραπευτή, συνήγορο, οργανωτή και δάσκαλο.

Τα εχέγγυα για την επιτυχία του Συνεδρίου τα δίνει η συμμετοχή όλων μας και η μακρά πορεία του Συνδέσμου στη διοργάνωση Πανελληνίων Νοσηλευτικών Συνεδρίων με πλούσια θεματολογία και σύγχρονη προσέγγιση.

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

Δρ Ελένη Κυρίτση

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ Μ.Ε.Θ. Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας - 7 Μαίου 2011

7 Μαίου 2011

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

9o ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

27 - 28 ΜΑΙΟΥ 2011

Αμφιθέτρο 251 ΓΝΑ

Ελεύθερη Συμμετοχή

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Εσωτερικές μετακινήσεις σε μονάδες και κλινικές

Η ενιαία διοίκηση κάθε ομάδας νοσοκομείων θα μπορεί να αξιοποιεί καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό με εσωτερικές μετακινήσεις, όσες χρειάζονται να γίνουν για να καλύπτονται κενά.
Ακόμη εξετάζονται τρόποι πώς θα μπορούν να γίνονται και εσωτερικές συγχωνεύσεις, σε μονάδες κλινικές και τμήματα, ώστε να αξιοποιείται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό. Για παράδειγμα, αν στο ίδιο νοσοκομείο ή σε δύο γειτονικές μονάδες υπάρχουν διαγνωστικά εργαστήρια που υπολειτουργούν και τα δύο, λόγω ελλείψεων προσωπικού ή υποδομών αυτά τα δύο συγχωνεύονται σε ενιαίο και επιπλέον ενισχύονται όπου χρειάζεται, για να αποτελούν μια μεγάλη συντονισμένη ομάδα, που εργάζεται στο ίδιο αντικείμενο. Οπως εξηγούν οι ειδικοί των οικονομικών της υγείας, για χρόνια επικράτησε η λογική καθένας από τους παλιούς γιατρούς να δημιουργεί δική του διεύθυνση κλινικής και μέσα στο νοσοκομείο να υπάρχουν δύο και τρεις ανεξάρτητες κλινικές, χωρίς να συντονίζονται και να συνεργάζονται.
Αποτέλεσμα, η μία να έχει πληρότητα όλων των κλινών, η άλλη να έχει άδεια ή στη μία να νοσηλεύονται περιστατικά που αξιολογούνται όλα πολύ σοβαρά και στην άλλη να νοσηλεύονται περιστατικά ρουτίνας...

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Πρωτόκολλο δύσκολης διασωλήνωσης

Ο διασώστης ή ιατρός που θα επιχειρήσει την ενδοτραχειακή διασωλήνωση πρέπει πάντα να αναμένει τεχνικές δυσκολίες. Ως ¨δύσκολη διασωλήνωση¨ ορίζεται η αδυναμία τοποθέτησης ενδοτραχειακού σωλήνα μέσα σε 10 λεπτά ή μετά από τρείς προσπάθειες από εκπαιδευμένο αναισθησιολόγο. Στα επείγοντα περιστατικά η συχνότητά της ανέρχεται σε 3.0-5.3% συγκριτικά με το 1.15-3.8% στα τακτικά, καθώς υπάρχουν διαφορές στο χειρισμό του αεραγωγού στο χειρουργίο και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, ενώ οι ασθενείς δεν είναι προετοιμασμένοι ή έχουν σημαντικές ανατομικές δυσκολίες που υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί(π.χ. εξέταση κατά Mallampati).
Για όλους αυτούς τους λόγους ο διασώστης ή ιατρός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του:
-την έγκαιρη αποδοχή της αποτυχίας
-την πρόληψη εισρόφησης
-τον αερισμό με μάσκα προσώπου ή ενδεχομένως λαρυγγική μάσκα FiO2=1.0
-σε περίπτωση επαρκούς αερισμού, να δοκιμάζεται άλλη τεχνική διασωλήνωσης, ενώ εάν ο αερισμός είναι αδύνατος εκτελείται διατραχειακός αερισμός και επείγουσα τραχειοστομία.
(Πηγή:ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Παραβίαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νοσηλευτών της ΜΕΘ του Π.Ν Αλεξανδρούπολης

05/04/2011 · Παρεμβάσεις, Τελευταίες Εξελίξεις ·

Κατόπιν της καταγγελλόμενης παράνομης πρακτικής που λαμβάνει χώρα στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με την παραβίαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νοσηλευτών της ΜΕΘ, η ΕΝΕ σημειώνει τα ακόλουθα:

Ο σεβασμός και η πλήρης συμμόρφωση με τις διατάξεις περί επαγγελματικών δικαιωμάτων εκάστου κλάδου εργαζομένων είναι κεφαλαιώδους σημασίας, ένεκα της ανάγκης τήρησης της αρχής της νομιμότητας και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας του πληθυσμού.

Υπ’αυτό το πρίσμα και ενόψει των σημαντικών ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού που παρατηρείται στο νοσοκομείο σας και επιτείνει το πρόβλημα, η ΕΝΕ δηλώνει την αντίθεσή της με τις ακολουθούμενες πρακτικές, ήτοι την υποχρέωση των νοσηλευτών να συνοδεύουν περιστατικά της ΜΕΘ στα ακτινολογικά εργαστήρια, κατά παράβαση θεμελιωδών γενικών διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, καθώς και των ειδικών διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 351/1989.

Τέλος, η ΕΝΕ διατυπώνει δια της παρούσης την σαφή επιφύλαξή της για την δυναμική διεκδίκηση παντός θιγομένου επαγγελματικού συμφέροντος – δικαιώματος των νοσηλευτών δια πάσης νομίμου διοικητικής ή δικαστικής οδού, αν η διοίκηση του νοσοκομείου δεν επιλύσει άμεσα το πρόβλημα.


Για το ΔΣ της ΕΝΕ


Ο Γ. Γραμματέας Ο Πρόεδρος



Αριστείδης Δάγλας Δημήτριος Σκουτέλης

(πηγή: ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ )

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Σύγχυση και αδράνεια

Σύγχυση και αδράνεια

Οι συχνά αντικρουόμενες απόψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για την ακολουθητέα πολιτική εργασίας αποδεικνύουν όχι μόνο έλλειψη στρατηγικής αλλά και σύγχυση.

Συνέχεια...

ECCRN Clinical Trials Group Meeting - Brussels - 5th and 6th May 2011

ECCRN Clinical Trials Group Meeting - Brussels - 5th and 6th May 2011
Dear Member,

We remember you that you have only one week to register to the second Trial Group Meeting!
This event will take place the 5th and 6th of May in Brussels, the venue will be NH Hotel du Grand Sablon - Rue Bodenbroek 2-4.

The agenda includes presentation of new projects, as well as expert reports on Clinical Trials. There will be an update of the four projects that have become part of the Clinical Trials Group and you will have many networking opportunities.

Please register online using this link as soon as possible, limited places available! Do not miss this opportunity of being part of a European network of researchers.

Should you have any question, please visit our website or contact ESICM Research Department: researchdept@esicm.org, +32 2 559 03 70