Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ανεξέλεγκτα τα....... φάρμακα....

Ανεξέλεγκτα γίνεται η προμήθεια και χορήγηση φαρμάκων στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία.
Σε δέκα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, όπως το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, δεν υπάρχει ούτε ένας φαρμακοποιός.
Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» υπηρετούν έξι (χρειάζονται 15), στον «Ερυθρό» δύο από οκτώ και στο «Λαϊκό» μόλις τρεις. Σε 56 νοσοκομεία υπηρετεί μόλις ένας φαρμακοποιός και είναι αδύνατη η κάλυψη της εφημερίας.
Η ετήσια κατανάλωση φαρμάκων στο ΕΣΥ αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και εμφανίζει ρυθμό αύξησης έως και 20%. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την απουσία μηχανογραφικού συστήματος και την αδυναμία των διοικήσεων να διαπραγματευτούν για τις τιμές με τις προμηθεύτριες εταιρείες, όπως ορίζει η σχετική αγορανομική διάταξη.
Προειδοποίηση
Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) έχει προειδοποιήσει με σειρά εγγράφων την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στο πιο πρόσφατο από αυτά τονίζεται ότι στα 132 νοσοκομεία της χώρας υπηρετούν μόλις 286 φαρμακοποιοί, αριθμός ο οποίος υπολείπεται κατά 45% των οργανικών θέσεων.
Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, η σπατάλη διογκώνεται από την έλλειψη νοσοκομειακής συσκευασίας. Υπάρχουν φάρμακα που διατίθενται σε φιαλίδια ή συσκευασία («μπλίστερ»), χωρίς να αναγράφεται σε κάθε κάψουλα το όνομα και η δοσολογία της.
Η προμήθεια των φαρμάκων από τα νοσοκομεία γίνεται σε συγκεκριμένες τιμές, ανεξάρτητα από την ποσότητα, το είδος και τον χρόνο αποπληρωμής τους. Το Δημόσιο -ως ο μεγαλύτερος «καταναλωτής»- δεν ασκεί το διαπραγματευτικό του δικαίωμα. Τα περισσότερα φάρμακα παρέχονται από πολλούς παραγωγούς και υπάρχει περιθώριο για σοβαρές μειώσεις στις παρεχόμενες τιμές.
Ακόμη και υπό τις συνθήκες αυτές, δεν μπορεί να γίνει έλεγχος. Σχεδόν το σύνολο των νοσοκομειακών φαρμακείων είναι μηχανοργανωμένα, αλλά με δέκα διαφορετικά συστήματα μηχανογράφησης! Η έλλειψη συμβατότητας μεταξύ των συστημάτων καθιστά αδύνατη τη διασταύρωση στοιχείων.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Σκάνδαλο ο μεγάλος αριθμός συμβούλων στο υπουργείο Υγείας !!!

H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει στη διάθεσή της 100 μετακλητούς υπαλλήλους για τη στελέχωση των γραφείων των υπουργών και γενικών γραμματέων. Αν αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να απολογηθεί τόσο για τον μεγάλο αριθμό συμβούλων που χρησιμοποιεί στα γραφεία της όσο και για τη σπουδή που έδειξε προκειμένου άμεσα να τους εξασφαλίσει μεγάλα ποσά για υπερωριακή απασχόληση.
Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις σε προσωπικό, οι μισθοί των υγειονομικών μειώνονται δραματικά, ενώ οι δαπάνες για νυκτερινά, Κυριακές και εφημερίες συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αν μπορούν να υλοποιηθούν προγράμματα 24ωρης λειτουργίας και εφημέρευσης. Εντύπωση προξενεί η αφωνία της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, που το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε κάνει σημαία και είχε καταγγείλει ανάλογα φαινόμενα.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Η καισαρική τομή δεν επηρεάζει την διάρκεια του θηλασμού

Η καισαρική τομή ή ο χειρουργικά υποβοηθούμενος τοκετός δεν φαίνεται να έχουν κάποια επίπτωση στην διάρκεια του θηλασμού, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMC Pediatrics.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Ανατολικού Λανκασιρ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερες από 2.000 μητέρες που είχαν λάβει υποστήριξη επί του θηλασμού και διαπίστωσαν ότι ήταν μικρός ο συσχετισμός με το πόσο σύντομα μετά τον τοκετό ξεκινούσε ο θηλασμός του βρέφους.
Αυτό που είχε επίδραση ήταν η εθνικότητα, ο αριθμός των προηγούμενων τοκετών, ενώ το 70% των μητέρων που είχαν καυκάσια καταγωγή είχαν περισσότερες πιθανότητες διακοπής του θηλασμού από τις γυναίκες άλλης καταγωγής.
Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες παρακολούθησαν το δείγμα που είχε λάβει συμβουλευτική υποστήριξη για τον θηλασμό από την ίδια ομάδα ειδικών, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της σύγκρισης και άλλων παραγόντων.
Κατά μέσο όρο οι μητέρες είχαν θηλάσει το βρέφος για 21 εβδομάδες και οι μισές εξ αυτών για περισσότερες από 27 εβδομάδες, ποσοστό αξιοσημείωτα υψηλό από τον μέσο όρο της Μ. Βρετανίας. Αλλά καταγράφηκαν διαφορές μεταξύ των υπο-ομάδων.
Οι γυναίκες καυκάσιας καταγωγής έτειναν να σταματούν πριν από τις γυναίκες άλλης προέλευσης, με τις γυναίκες ινδικής και αφρικανικής καταγωγής να θηλάζουν περισσότερο, και ακολουθούσαν οι μητέρες πακιστανικής προέλευσης.
Η οικονομική κατάσταση των γυναικών δεν επέφερε κάποια διαφοροποίηση, με τις πτωχότερες να έχουν ίδιες πιθανότητες συνέχισης ή διακοπής του θηλασμού συγκριτικά με τις πλουσιότερες, ενώ καμιά διαφοροποίηση δεν καταγράφηκε μεταξύ έγγαμων και άγαμων γυναικών.
Επίσης η καισαρική τομή ή ο χειρουργικά υποβοηθούμενος τοκετός δεν είχε στατιστικά σημαντική επίδραση στην διάρκεια του θηλασμού, εν αντιθέσει με παλαιότερες απόψεις που ήθελαν τον μη φυσιολογικό τοκετό (ίσως λόγω της αναλγησίας που εφαρμόζεται) να δυσχεραίνει την σίτιση του βρέφους.
Επίσης τα βρέφη που άρχισαν να θηλάζουν εντός μιας ώρας από την γέννηση (όπως συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) δεν θήλασαν περισσότερο από εκείνα που άρχισαν να θηλάζουν εντός 48 ωρών.
Από την μελέτη προκύπτει ωστόσο ότι ο αριθμός των παιδιών που έχει αποκτήσει η μητέρα έχει επίδραση επί της διάρκειας του θηλασμού, με τις γυναίκες που αποκτούν το τρίτο ή τέταρτο παιδί τους να έχουν περισσότερες πιθανότητες συνέχισης του θηλασμού από εκείνες που αποκτούν το πρώτο παιδί.