Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Ανησυχία μαθητών και γονιών για τα κρούσματα της γρίπης !!

Δύο από τους μαθητές των σχολικών τμημάτων που έκλεισαν λόγω της νέας γρίπης νοσηλεύονται στο νοσοκομείο καθώς παρουσίασαν ήπια συμπτώματα πνευμονίας και δύσπνοια. Η κατάσταση των δύο παιδιών, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), δεν εμπνέει ανησυχία, νοσηλεύονται σε απλό θάλαμο και παρακολουθούνται στενότερα από τους γιατρούς.
Οι υπόλοιποι από τους συνολικά 22 μαθητές του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου καθώς και του Λυκείου Μελισσιών που παρουσίασαν γρίπη παραμένουν στα σπίτια τους ακολουθώντας τις ιατρικές οδηγίες.
Για προληπτικούς λόγους, πάντως, μέχρι και την Παρασκευή κλειστά θα παραμείνουν το τρίτο τμήμα της πρώτης τάξης στο λύκειο Χαϊδαρίου και όλα τα τμήματα της δευτέρας και τρίτης τάξης στο λύκειο των Μελισσίων, όπου παρουσιάστηκαν τα κρούσματα της γρίπης. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κλείσουν και άλλες τάξεις ή και ολόκληρα σχολεία εάν εμφανιστεί συρροή κρουσμάτων σε αυτά.
Η είδηση για το κλείσιμο των συγκεκριμένων τάξεων προκάλεσε αναστάτωση μεταξύ των μαθητών που φοιτούν στα δύο σχολεία και των γονέων τους. Χθες, μάλιστα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, αρκετοί μαθητές αρνήθηκαν να μπουν στις τάξεις, ζητώντας κλείσιμο όλων των τάξεων.
Ανάλογο αίτημα διατύπωναν οι γονείς τους, επικαλούμενοι ενδεχόμενη μετάδοση της νέας γρίπης και στους υπόλοιπους μαθητές. Η επίσκεψη, ωστόσο, κλιμακίου ειδικών του ΕΚΕΠΥ και του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων στα δύο σχολεία καθησύχασε μαθητές και γονείς. Οι ειδικοί ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς και έδωσαν οδηγίες για επαύξηση των μέτρων υγιεινής.
Υπογράμμισαν δε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ενώ επεσήμαναν την ανάγκη τα παιδιά να παραμείνουν στο σπίτι για να είναι αποδοτικό το μέτρο του κλεισίματος των σχολείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χώρες του εξωτερικού που εφαρμόστηκε το μέτρο κλεισίματος των σχολείων δεν περιορίστηκε η μετάδοση της γρίπης καθώς τα παιδιά δεν παρέμειναν στο σπίτι. Όταν, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, καθένας ασθενής μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 2.500 άτομα! Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, σχετικά με τα κρούσματα της νέας γρίπης σε σχολεία.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Ολα είναι υπό έλεγχο, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας ή ανασφάλειας». Για μια ακόμη φορά τόνισε ότι «μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξάπλωση είναι ο πανικός», προσθέτοντας ότι υπάρχει η απαιτούμενη πρόληψη, τα σχολεία είναι απολύτως έτοιμα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε περίπτωση, οποιοδήποτε περιστατικό.
Αναφερόμενος στις απουσίες των μαθητών λόγω γρίπης, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε πως «σε κρίσιμες περιστάσεις υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικά μέτρα». Αν χρειαστεί, είπε, τα παιδιά δεν θα χάσουν τα μαθήματα «καθώς υπάρχει προετοιμασία από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση έτσι ώστε και σε επίπεδο ενημέρωσης αλλά κυρίως και σε επίπεδο μαθημάτων να μην χαθούν πολύτιμες διδακτικές ώρες».
Για καθυστέρηση στα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού έκανε λόγο ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος υποστήριξε ότι ενώ τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν την Παρασκευή, ο ίδιος ενημερώθηκε μόλις το βράδυ της Κυριακής. Όπως είπε, χρειάζεται καλύτερος συντονισμός ώστε να αποφευχθεί κυρίως αναστάτωση των μαθητών και των οικογενειών τους.
Στις αρχές Οκτωβρίου αρχίζουν οι μαζικοί εμβολιασμοί στις κοινοτικές χώρες για τη νέα γρίπη των χοίρων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) που έχει την έδρα του στο Λονδίνο συνέστησε στην Κομισιόν να επιτρέψει την πώληση και διανομή των δύο πρώτων εμβολίων κατά της γρίπης Η1Ν1, πράγμα που σημαίνει ότι ο εμβολιασμός στα κράτη-μέλη που αγοράσουν αυτά τα δύο εμβόλια θα αρχίσει μόλις η Επιτροπή δώσει την τυπική έγκρισή της για την κυκλοφορία αυτών των δύο εμβολίων.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα αναμένεται να συμπέσει με τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου και θα συνεχισθεί φυσικά και μετά από αυτές. Ειδικότερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΦ ενέκρινε τη χρήση του FOCETRIA που παρασκευάζει η ελβετική NOVARTIS και του RANDEMRIX που παρασκευάζει η βρετανική Glaxo-Smithkline. Ο ΕΟΦ συστήνει διπλό εμβολιασμό με δόσεις που η χορήγησή τους θα απέχει μεταξύ τους τρεις εβδομάδες και θα αφορά τους ενήληκες, τις εγκύους γυναίκες και τα παιδιά από ηλικίας έξι μηνών και πάνω.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους μειώνει τα εμφράγματα....

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους και εργασιακούς χώρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εμφραγμάτων και μάλιστα γρήγορα, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες, που δημοσιεύονται στο επιστημονικά έντυπα Journal of the American College of Cardiology και Circulation αντίστοιχα.
Η πρώτη μελέτη, που έγινε από τον Δρ Ντέιβιντ Μέγιερς και τους συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάνσας, διαπίστωσε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Καναδά είχε άμεση ωφέλεια (τα πρώτα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν μέσα σε μόλις τρεις μήνες), που αυξήθηκε με το πέρασμα του χρόνου, μειώνοντας κατά 17% τα εμφράγματα τον πρώτο χρόνο και μέχρι 36% την επόμενη τριετία.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες συνέκριναν τα ποσοστά εμφραγμάτων πριν και δύο μήνες έως και τρία χρόνια μετά από την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους σε πέντε περιοχές των ΗΠΑ, μια του Καναδά, τρεις στην Ιταλία και μία στην Σκοτία.
Συνολικά, το ποσοστό εμφραγμάτων έπεσε σχεδόν κατά 17% μετά την απαγόρευση του τσιγάρου σε δημόσιους χώρους. Μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου το ποσοστό έπεσε κατά 26% ανά έτος.
Όπως εξηγεί ο Δρ Μέγιερς η ισχυρότερη επίδραση παρατηρήθηκε σε γυναίκες και νεαρά άτομα, γεγονός που εξηγείται εν μέρει από την συχνότερη παρουσία των νεαρών ατόμων σε κλαμπ, εστιατόρια και μπαρ όπου το κάπνισμα είναι μέρος του κοινωνικού σκηνικού. Τα άτομα που εκτίθενται πολύ σε περιβάλλον με καπνό όπως οι χώροι ψυχαγωγίας ή οι βιομηχανίες είναι πιθανότερο να αποκομίσουν τα περισσότερα οφέλη από την απαγόρευση του καπνίσματος.
Η δεύτερη μελέτη, που έγινε από τους Δρ Τζέιμς Λάιτγουντ και Στάντον Γκλαντ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, συμπεριέλαβε 13 παλαιότερες μελέτες που εξέταζαν τις αλλαγές στα ποσοστά εμφραγμάτων μετά από την απαγόρευση του τσιγάρου σε δημόσιους χώρους σε κοινότητες των ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη.
Όπως και στην πρώτη μελέτη, τα ποσοστά εμφραγμάτων είχαν αρχίσει να μειώνονται αμέσως μετά την εφαρμογή του μέτρου, φτάνοντας το 17% μετά από έναν χρόνο. Συνέχισαν να πέφτουν με την πάροδο του χρόνου, φτάνοντας περίπου στο 36% τρία χρόνια μετά την απαγόρευση του τσιγάρου σε δημόσιους χώρους.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Μονάδα ψυχοκοινωνικής φροντίδας εφήβων στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης!!!

Ένα σημαντικό κενό στο δίκτυο υπηρεσιών για την ψυχοκοινωνική φροντίδα εφήβων στην Βόρεια Ελλάδα, έρχεται να καλύψει η Μονάδα Εφήβων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, η οποία επιστημονικά υπάγεται στη Γ' Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ και άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου 41, στη Θεσσαλονίκη.
«Η Μονάδα απευθύνονται σε εφήβους 13-19 ετών και στις οικογένειές τους και παρέχει διαγνωστικές συμβουλευτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες εξωτερικών ασθενών, και διαθέτει νοσοκομείο ημέρας 10-15 θέσεων, που λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και ξενώνα βραχείας παραμονής δυναμικότητας οκτώ κλινών για την υποδοχή και προσωρινή φιλοξενία εφήβων σε κρίση».
Η Μονάδα δέχεται εφήβους και τις οικογένειές τους, με ψυχολογικά, ψυχιατρικά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα εκτός από τις περιπτώσεις εξάρτησης από ουσίες και σοβαρής παραβατικότητας, εφήβους που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχέσεων, ψυχολογικές δυσκολίες, μαθησιακές για γενικότερες σχολικές δυσκολίες, και εκείνους που έχουν γενικότερες ανάγκες συμβουλευτικής και ενημέρωση για οιασδήποτε φύσης προβλήματα της εφηβείας.
Συνεργάζεται με όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες που αφορούν στην εφηβική ηλικία και είναι στελεχωμένη από 26μελή ομάδα επαγγελματιών υγείας αποτελούμενη από παιδοψυχίατρους, ψυχολόγους, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και ειδικούς συνεργάτες ενώ στην επόμενη φάση σχεδιάζεται η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής.
Η πρόσβαση στις υπηρεσίες γίνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις, όπως σε όλες τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είτε μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος ραντεβού ΙΑΣΙΣ (εξωτερικά ιατρεία ΑΧΕΠΑ) στο 1535, ή με απευθείας επικοινωνία στο τηλέφωνο 2310 249 400, είτε με προσέλευση σε επείγουσες περιπτώσεις στο κτίριο της Μονάδας στην Αλεξάνδρου Σβώλου 41.
Με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας της Μονάδας, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου (17.00-21.00) στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης επιστημονική ημερίδα με θέμα «Πώς απαντούμε στις ανάγκες και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής φροντίδας των εφήβων στη σημερινή πραγματικότητα», με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων.

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Απαιτούνται πάνω από 185 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ

Την εκτίμηση ότι κατά τη διάρκεια της έξαρσης της νέας γρίπης στη χώρα μας θα απαιτούνται τουλάχιστον 185 επιπλέον κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τη νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών εξέφρασε χθες ο καθηγητής Παθολογίας κ. Γιώργος Σαρόγλου, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει τεράστια ανάγκη για εντατική νοσηλεία των ασθενών με νέα γρίπη, οι οποίοι θα παρουσιάζουν επιπλοκές από τη νόσο. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή είναι σε λειτουργία σε δημόσια νοσοκομεία περί τις 500 κλίνες Εντατικής, ενώ «κλειστές» -κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού- είναι 100. Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει δεσμευθεί για προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να ανοίξουν οι κλειστές ΜΕΘ. Αναφορικά με το «πάγωμα» των προσλήψεων εν όψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στην «Κ» ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως εκλογών, καθώς πρόκειται για έκτακτες ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης περιλαμβάνεται και η χρησιμοποίηση κλινών Εντατικής και των ιδιωτικών νοσοκομείων εάν προκύψουν αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία ασθενών με γρίπη.

Τις δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά με τις αυξημένες ανάγκες υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια πανδημίας έκανε ο κ. Σαρόγλου στο πλαίσιο του συνεδρίου για την «Πανδημία της Νέας Γρίπης Α (Η1Ν1) και τις Πολιτικές Προάσπισης της Δημόσιας Υγείας». Στο ίδιο συνέδριο, ο καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κ. Νίκος Μανιαδάκης αναφέρθηκε στο «κόστος» της γρίπης για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση που προσβληθεί το 30% του πληθυσμού, αυτό θα κυμανθεί από 1,4 δισ. ευρώ έως 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 95 έως 198 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ειδικότερα, όπως είπε, εάν νοσήσει το 30% του πληθυσμού, το 58% των ασθενών θα παραμείνει σπίτι, το 41% θα απευθυνθεί σε γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας και ένα 2% θα νοσηλευθεί.

Απουσία εργατικού δυναμικού

Το μεγαλύτερο βάρος στην οικονομία θα προκύψει από την απουσία από την εργασία λόγω νόσησης, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα απώλεια παραγωγικότητας. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του ο επιμελητής του Τομέα Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Υγιεινής της ΕΣΔΥ κ. Γιώργος Ντούνιας, σε περιόδους έξαρσης της νέας γρίπης μπορεί να απουσιάσει από την εργασία του έως και το 40% του εργατικού δυναμικού.

Πηγή : Καθημερινή

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Αναστέλλονται οι προμήθειες στα νοσοκομεία

Προβλήματα διαθεσιμότητας ορθοπεδικών υλικών αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία της χώρας το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς οι προμηθευτές αποφάσισαν να σταματήσουν τον εφοδιασμό τους εξαιτίας της καθυστέρησης στην εξόφληση συσσωρευμένων χρεών.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτευσίμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες ότι οι εταιρείες - μέλη του αναστέλλουν από την ερχόμενη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου την προμήθεια υλικών σε νοσοκομεία της χώρας με ανεξόφλητες υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τους έξι μήνες για το 2009.
«Υστερα από έντονες αντιδράσεις, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας έδωσαν ρητές εντολές για την άμεση πληρωμή τουλάχιστον των πρώτων μηνών του 2009, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν μέχρι να αρχίσει η υποτιθέμενη ρύθμιση. Σήμερα, ελάχιστα νοσοκομεία έχουν πληρώσει κάποιο μικρό ποσό από τις οφειλές του 2009. Δεύτερος λοιπόν εμπαιγμός στους προμηθευτές, εξίσου οδυνηρός με αυτόν της δήθεν ρύθμισης», τονίζει ο ΠΑΣΥΠΟΥ.
Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με στοιχεία των προμηθευτών, από τα 96 νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν ορθοπεδικές κλινικές, μόλις τα 25 έχουν εξοφλήσει ένα μόνο μέρος των αγορών που έκαναν το 2009.
Λύση στο θέμα της διευθέτησης των οφειλών προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων επιχειρεί να δώσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως έγινε γνωστό χθες, στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης διακανονισμού, η Τράπεζα χρηματοδοτεί τους προμηθευτές, για ένα έτος, με σταθερό επιτόκιο πέντε τοις εκατό (5%), επί τη βάσει των εκχωρούμενων απαιτήσεών τους έναντι των νοσοκομείων, την κάλυψη των οποίων εγγυάται το ελληνικό δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό, εξοφλούνται τα χρέη των προμηθευτών προς τα δημόσια νοσοκομεία και διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του Συστήματος Υγείας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ειδικό Γραφείο της Τράπεζας που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό στα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας (Πεσμαζόγλου 2-6, στην Αθήνα).

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Τον Οκτώβριο η έγκριση του εμβολίου της νέας γρίπης στην ΕΕ

Η παραλαβή των πρώτων δόσεων του εμβολίου κατά της νέα γρίπης θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται η έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης.
Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση τριών νέων επιτροπών για τη γρίπη (Ανώτατη Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας, επιτροπές Επιδημιολογικής και Κλινικής Επιτήρησης) και ανέφερε ότι το ΙΚΑ θα συνδράμει με 158 εμβολιαστικά κέντρα και 100 πρωτοβάθμια ιατρεία γρίπης.

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε την εξέλιξη της πανδημιας «κινούμενη άμμο» και υποστήριξε ότι στη διεθνή επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση.

«Σύγχυση για τις ευπαθείς ομάδες, σύγχυση και για τα εμβόλια (πότε θα δοθούν και πότε θα επιτρέπεται η χρησιμοποίησή τους). Σύγχυση και αβεβαιότητα για την επιδημιολογική εξέταση αυτού του φαινομένου» είπε.

Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι «η περίοδος υψηλής έντασης στη διάδοση της νόσου αναμένεται να κρατήσει λιγότερο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, διότι στην Ελλάδα ο χειμώνας έρχεται αργότερα και φεύγει νωρίτερα».

Εεπανέλαβε ότι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ανοίξουν κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου, και υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, αλλά να ενημερώνονται και να συνεργάζονται με τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, μέχρι στιγμής ο αριθμός των επιβεβαιωθέντων κρουσμάτων στη χώρα μας φθάνει τα 1.839. Από αυτά, μόνο το 1% εισάγεται για νοσηλεία στο νοσοκομείο, ενώ το 95% έχει ιαθεί πλήρως.