Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Συνδικάτα , «θερμό» φθινόπωρο

Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι οι κυβερνητικές επιλογές συνθέτουν ένα επώδυνο πακέτο μέτρων για μισθωτούς και συνταξιούχους και με τις κινητοποιήσεις τους θέλουν να σηματοδοτήσουν την υποβόσκουσα κοινωνική αντίδραση που υπάρχει απέναντι στην κλιμακούμενη πίεση που δέχεται το εισόδημα των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών, αλλά και στον συνεχή περιορισμό των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Ηδη έχουν γνωστοποιήσει στον πρωθυπουργό τα αιτήματά τους τόσο με επιστολές όσο και κατά τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου, προειδοποιώντας για το μέγεθος των αντιδράσεων που θα ακολουθήσουν. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων αναμένεται να βρεθούν η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και η κατεύθυνση που θα δοθεί για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι κυοφορούμενες αλλαγές στα εργασιακά (ευέλικτες μορφές απασχόλησης) και στα ασφαλιστικά (βαρέα και ανθυγιεινά, όρια συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, αναπηρικές συντάξεις και διαχωρισμός των κλάδων Υγείας από τους κλάδους Σύνταξης των ασφαλιστικών ταμείων). Το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο καθώς, εν μέσω της κρίσης, ΓΣΕΕ και εργοδότες καλούνται να διαπραγματευθούν τη νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας σε συνθήκες που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ευτυχή κατάληξη και συμφωνία. Ηδη οι εργοδότες προετοιμάζουν το έδαφος για «συγκρατημένες αυξήσεις» που δεν θα ξεπερνούν τα όρια του πληθωρισμού, ενώ οι εργατική πλευρά δεν μπορεί να συναινέσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το θέμα των απωλειών εισοδήματος των μισθωτών αναμένεται να αναδειχθεί ιδιαιτέρως στην ετήσια έκθεση για την οικονομία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία πρόκειται να δοθεί στην δημοσιότητα τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Κατά τα λοιπά, εντός του μηνός Σεπτεμβρίου αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής για την ανασύσταση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ως προς τις ειδικότητες που πρέπει να ενταχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς. Ηδη έχει παραδοθεί στην υπουργό το πόρισμα της επιτροπής με τα επαγγέλματα, όπου προτείνεται να αποσυρθούν 120 ειδικότητες από τον σχετικό κατάλογο χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό κατά πόσον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υιοθετεί τις σχετικές προτάσεις.
Αντιστοίχως η ΑΔΕΔΥ θέτει τέσσερα ζητήματα που αφορούν, πρώτον, την εισοδηματική πολιτική λιτότητας που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, δεύτερον, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο που θα επιφέρει η εναρμόνιση της χώρας μας με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τρίτον, την οικονομική στήριξη των Ταμείων του Δημοσίου (πρόνοιας και περίθαλψης) και, τέταρτον, την ανεξέλεγκτη εξάπλωση στο Δημόσιο των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας (προγράμματα stage). Η κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση ζητεί, μεταξύ άλλων, νέο μισθολόγιο με βασικό μισθό 1.350 ευρώ, εφαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών στο Δημόσιο, κάλυψη των πάγιων αναγκών στο Δημόσιο με μόνιμο προσωπικό και οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τις ομοιοπαθητικές θεραπείες

Καμπανάκι κινδύνου για την αυξανόμενη εφαρμογή ομοιοπαθητικών θεραπειών σε σοβαρές ασθένειες όπως το AIDS, η φυματίωση και η ελονοσία, σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Με τον όρο «ομοιοπαθητική» εννοούνται τα... κομπογιαννίτικα γιατροσόφια, που αποτελούν μέρος της παράδοσης διαφόρων λαών σε Ασία και Αφρική και εφαρμόζονται από ντόπιους «γιατρούς-μάγους» σε πείσμα των σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων.

Ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να παρέμβει λόγω της αυξανόμενης χρήσης τέτοιων θεραπειών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, ύστερα από εκκλήσεις ιατρικών οργανώσεων, με μακρόχρονη δράση σε Αφρική και Ασία.

Με επιστολή τους τον Ιούνιο, Βρετανοί και Αφρικανοί γιατροί καλούσαν τον ΠΟΥ να καταδικάσει την προαγωγή της ομοιοπαθητικής για τη θεραπεία της φυματίωσης, της παιδικής διάρροιας, των διάφορων μορφών γρίπης, της ελονοσίας, ακόμη και του AIDS.

«Πολλοί από μας δώσαμε μάχες σε αγροτικές και εξαθλιωμένες περιοχές του κόσμου για να παράσχουμε την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Οταν όμως μπαίνει στη μέση η ομοιοπαθητική, χάνονται ανθρώπινες ζωές», τόνισε το Δίκτυο Φωνή Νέων Επιστημόνων.

Μέτρα

«Θέλουμε να επισημάνουμε στις κυβερνήσεις τους κινδύνους από την εξάπλωση ομοιοπαθητικών θεραπειών, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα. Ελπίζουμε να ευαισθητοποιηθεί και ο ΠΟΥ ώστε να προλάβουμε τις συνέπειες αυτών των καταστροφικών πρακτικών», τόνισε ο δρ Ρόμπερτ Χάγκαν, βιομοριακός ερευνητής και μέλος του Δικτύου.

Το τμήμα καταπολέμησης φυματίωσης του ΠΟΥ επισήμανε ότι οι ομοιοπαθητικές θεραπείες δεν ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση της ασθένειας, όπως έδειξαν σχετικές έρευνες.

Εξάλλου πολλά παιδιά πέθαναν στην Αφρική από διάρροια, επειδή οι τοπικοί «γιατροί» τους έδιναν διάφορα μαντζούνια, αλλά δεν αντιμετώπισαν την αφυδάτωση.

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Οι ομάδες πολιτών που θα εμβολιαστούν πρώτες κατά της νέας γρίπης

Πέντε είναι οι κατηγορίες προτεραιότητας των πολιτών που θα εμβολιαστούν κατά της νέας γρίπης, όπως καθορίστηκαν από το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την Πανδημία Γρίπης, βάσει της επικινδυνότητας που διατρέχει να νοσήσει η κάθε ομάδα. Σε συνολικά 1.631 ανήλθαν τα κρούσματα στη χώρα μας.

Η Επιτροπή εισηγήθηκε η πρώτη ομάδα που πρέπει να εμβολιαστεί είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι έγκυες (όσες βρίσκονται στο 2 ή 3 τρίμηνο της κύησης) και όσους φροντίζουν μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Στη συγκεκριμένη κατηγορία υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 300.000 άνθρωποι.


Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, οι διαβητικοί, έχοντες αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι.


Στην τρίτη κατηγορία είναι οι υγιείς ενήλικοι 18-49 ετών, η τέταρτη οι υγιείς ενήλικοι 49-65 ετών και στο τέλος, η πέμπτη κατηγορία, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.


Έφηβοι και παιδιά κάτω των 18 ετών δεν προτείνεται να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς των εργαζομένων σε θέσεις του δημόσιου τομέα, που έχουν καθημερινή και άμεση επαφή με το κοινό ή εργάζονται με πολλά άτομα μαζί σε κλειστούς χώρους, εργάζονται στις ΔΕΚΟ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τον Στρατό, αναμένονται οι προτάσεις για τον αριθμό των εμβολίων που θα χρειαστούν, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε γίνει προ 15νθήμερου μεταξύ των εκπροσώπων της επιτροπής γρίπης με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.


Από κει και πέρα, θα καθοριστούν και οι προτεραιότητες γι΄ αυτούς, σε συνδυασμό με τις παραλαβές των εμβολίων από την ειδική επιτροπή.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Το εμβόλιο στο " μικροσκόπιο" !!!

Για πρώτη φορά, το πολυπόθητο εμβόλιο κατά της νέας γρίπης, το μεγάλο όπλο στη φαρέτρα των επιστημόνων για την αντιμετώπιση του ιού Η1Ν1, ενοχοποιείται για την εμφάνιση ενός σοβαρού νευρολογικού συνδρόμου που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και παράλυση.
Οι φόβοι πολλών επιστημόνων για την ασφάλεια του «σωτήριου» σκευάσματος -το οποίο, σημειωτέον, θα χορηγηθεί πρώτα σε παιδιά και έγκυες- επιβεβαιώνονται, καθώς, όπως αποκαλύπτει η κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας «Μέιλ», η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν έχει ήδη αποστείλει εμπιστευτικές επιστολές σε 600 κορυφαίους νευρολόγους της Βρετανίας προκειμένου να τους προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το πανδημικό εμβόλιο που αναμένει με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης για να θωρακιστεί απέναντι στην επέλαση του ιού Η1Ν1, μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Guillain - Barre.
Επιφανείς Βρετανοί νευρολόγοι έχουν στα χέρια τους από τις 29 Ιουλίου τις εμπιστευτικές επιστολές που φέρουν την υπογραφή της βρετανικής Υπηρεσίας για την Προστασία της Υγείας, όπου ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η χορήγησή του.
Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο 1976, όταν στις ΗΠΑ το κοινό αντιγριπικό εμβόλιο είχε ενοχοποιηθεί για το ίδιο νευρολογικό σύνδρομο.
Το 1976 οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές είχαν συνδέσει το κοινό αντιγριπικό εμβόλιο με τον θάνατο 25 ανθρώπων. Συνολικά, εντοπίστηκαν 500 περιστατικά, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση είχε βάλει γερά το χέρι στην τσέπη για την αποζημίωση των ασθενών.
Οι φόβοι για πανδημία της γρίπης οδήγησαν τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, να υιοθετήσει τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της γρίπης. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό: εμβολιάστηκε το 25% του πληθυσμού πριν το εμβόλιο αποσυρθεί κατεπειγόντως.
Η γρίπη είχε προκαλέσει το θάνατο μόνο ενός ανθρώπου, ενώ το εμβόλιο σκότωσε 25. Αξιοσημείωτο είναι ότι η απόσυρσή του έγινε δέκα εβδομάδες αφότου έγιναν γνωστοί οι κίνδυνοι από τη χορήγησή του.
Το γεγονός ότι τα παιδιά και οι νέοι είναι πιο ευεπίφορες ηλικιακές ομάδες απέναντι στον ιό της νέας γρίπης, και για τον λόγο αυτόν θα προηγηθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμού, εντείνει -και δικαιολογημένα- την ανησυχία των ειδικών αναφορικά με την ασφάλεια του σωτήριου σκευάσματος.
Στη Βρετανία, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ευρώπη, η πρώτη δόση του πανδημικού εμβολίου θα χορηγηθεί το φθινόπωρο σε περισσότερους από 13 εκ. πολίτες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Πηγή : Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Επιστρέφουν στα φαρμακεία τα αντι-ιικά φάρμακα

Στα φαρμακεία της χώρας θα βρίσκονται από τις επόμενες ημέρες, και έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας, τα αντι-ιικά φάρμακα για προληπτική και θεραπευτική χορήγηση έναντι του στελέχους Η1Ν1.
Την επιστροφή των αντιιικών φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων εισηγήθηκαν οι επιστήμονες του Εθνικού και Επιστημονικού Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση του Ιού της Νέας Γρίπης.
Υπενθυμίζεται, πως υπό το φόβο της πανδημίας, τον Ιουνίου καταγράφηκε ρεκόρ πωλήσεων των αντι-ιικών φαρμάκων, γεγονός που οδήγησε στην απαγόρευση της ελεύθερης διακίνησής τους.
Στο εξής, τα φάρμακα θα χορηγούνται στους πολίτες μετά την προσκόμιση ειδικής συνταγής και την ευθύνη για την επιτήρηση της συνταγογράφησης θα φέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στις επόμενες ημέρες ο ΕΟΦ θα ανακοινώσει ειδικό πλάνο όπου θα αναφέρεται επισήμως με ποιον τρόπο ο Οργανισμός θα ελέγχει τις συνταγογραφήσεις.
Με ειδική συνταγή θα χορηγείται και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκου, ενώ αποφασίστηκε ακόμη να ενθαρρυνθεί η χρήση των ταχέων διαγνωστικών τεστ για τη νέα γρίπη σε ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς αλλά και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου

Η διαρκής κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Η μελέτη του Δρ Αντι Λι από τοπ Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κέρτιν στο Περθ της Αυστραλίας επικεντρώθηκε σε 838 Κινέζους άνδρες και γυναίκες που έπιναν τσάι και διαπίστωσε ότι όσοι ανέφεραν ότι έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι τσάι την εβδομάδα για περισσότερα από 30 χρόνια είχαν 60% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνεται όταν οι στερούμενες από οξυγόνο αρτηρίες του εγκεφάλου φράσσουν εν μέρει ή πλήρως. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το τσάι προστατεύει από το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά ο συγγραφέας της μελέτης σημειώνει ότι και παλαιότερα στοιχεία έχουν δείξει ότι το τσάι ή τα συστατικά του μπορεί να μειώνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος και άλλους παράγοντες κινδύνου.

Όσοι έπιναν δύο φλιτζάνια τσάι την ημέρα είχαν περίπου 40% μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και ο κίνδυνος ήταν ακόμη μικρότερος για όσους έπιναν δύο φλιτζάνια τσάι καθημερινά, από συγκεκριμένες ποικιλίες. Ειδικότερα, το πράσινο τσάι και ο συνδυασμός πράσινου-μαύρου τσαγιού μείωναν τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 72% και 79% αντίστοιχα.

Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 69 ετών. Εξ αυτών, 374 είχαν ιατρικώς επιβεβαιωμένο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και 464 (η ομάδα ελέγχου) δεν είχε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή ιατρικών παθήσεων που τους έθεταν σε κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως αναμενόταν η ομάδα του εγκεφαλικού επεισοδίου είχε υψηλότερα ποσοστά αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και καπνίσματος. Αντίθετα, η ομάδα ελέγχου ανέφερε υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και μεγαλύτερη διάρκεια κατανάλωσης τσαγιού.

Οι ερευνητές συνυπολόγισαν επίσης το φύλο, την σωματική μάζα, το επίπεδο μόρφωσης, την δια βίου σωματική δραστηριοποίηση, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, την παρουσία της υπέρτασης, τα επίπεδα της χοληστερόλης, τον διαβήτη και την εβδομαδιαία διαιτητική κατανάλωση.

Τέλος διαπιστώθηκε ότι προέκυπτε όφελος και από την χρήση των φύλλων του τσαγιού, καθώς παρατηρούνταν 73% μειωμένος κίνδυνος συνέπεια της χρήσης μεγαλύτερης ποσότητας φύλλων κατά την παρασκευή του αφεψήματος.

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Παραμένουν παροπλισμένα υπερσύγχρονα ασθενοφόρα

Παροπλισμένα στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα παραμένουνπερισσότερα από πενήντα ολοκαίνουργια ασθενοφόρα οχήματα, τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν από την αχρηστία εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

Τα υπερσύγχρονα ασθενοφόρα παραχωρήθηκαν στο ΕΚΑΒ από δωρεές της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και ιδιωτών, αλλά δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους των δύο μεγαλουπόλεων της χώρας επειδή ένας νόμος του 1980 τα κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με τα λεγόμενα «τζιπ του Κολωνακίου».

Τα ασθενοφόρα- κινητές μονάδες διαθέτουν ό,τι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί σήμερα στον τομέα παροχής άμεσης βοήθειας και διακομιδής ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο (σύγχρονους αναπνευστήρες, απινιδωτές, καρδιογράφους, και άλλα μηχανήματα), αλλά είναι «παράνομα» για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αφού είναι πετρελαιοκίνητα.

Ο νόμος του 1980 που ψηφίστηκε όταν δημιουργήθηκε το ΕΚΑΒ, προβλέπει ότι τα ασθενοφόρα οχήματα που κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να διαθέτουν βενζινοκινητήρες και όχι πετρελαιοκινητήρες, με δεδομένο ότι στις δύο αυτές πόλεις εξακολουθεί να ισχύει μέχρι και σήμερα η απαγόρευση των οχημάτων ντίζελ.

Θα πάρουν κλήση!

Έτσι, σε περίπτωση που οι οδηγοί του ΕΚΑΒ τα κυκλοφορήσουν, κινδυνεύουν να πάρουν κλήση από την Τροχαία, ενώ θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που εμπλακούν σε κάποιο τροχαίο ατύχημα. Γι΄ αυτό τον λόγο αρνούνται να τα παραλάβουν μέχρι η κυβέρνηση αποφασίσει με νόμο να επιτρέψει την κυκλοφορία ασθενοφόρων ντίζελ στις δύο μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις της χώρας.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προχώρησε στη μεγάλη δωρεά παραχωρώντας τα 100 ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ. Η τελετή παράδοσης έγινε τον περασμένο Ιανουάριο στο Ζάππειο και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε τότε δημόσια ότι τα οχήματα θα κατανεμηθούν άμεσα σ΄ ολόκληρη τη χώρα.

Πράγματι περίπου τα μισά εντάχθηκαν στον στόλο του ΕΚΑΒ, αλλά τα υπόλοιπα σκουριάζουν παροπλισμένα στις εγκαταστάσεις των ΕΚΑΒ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

«Είναι πρωτοφανές»

«Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Τα πλέον σύγχρονα ασθενοφόρα σκουριάζουν καθηλωμένα επειδή με νόμο του 1980 απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων ντίζελ. Την ίδια ώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν χιλιάδες ταξί, λεωφορεία, αγροτικά, ακόμα και τζιπ πολυτελείας. Ο νόμος ισχύει μόνο για ασθενοφόρα;», αναρωτιέται ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ-2 Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

Επίσης, όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Βαγγέλογλου, άλλα 220 καινούργια ασθενοφόρα που θα προμηθευτεί το ΕΚΑΒ κινδυνεύουν επίσης να παροπλιστούν, αφού, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, θα διαθέτουν κινητήρες ντίζελ.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Τα νοσοκομεία και Εργαστήρια Αναφοράς για τη νέα γρίπη

Αυξάνεται ο αριθμός των νοσοκομείων και των εργαστηρίων αναφοράς για τα κρούσματα της νέας γρίπης, ενώ το υπουργείο Υγείας δεν αποκλείει να προστεθούν και περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Τα Νοσοκομεία Αναφοράς

Στην Αττική τα νοσοκομεία αναφοράς είναι το «Σισμανόγλειο», το «Αττικό», το «Σωτηρία», το Παίδων «Αγία Σοφία», το Γενικό Νοσοκομείο Μελισσίων «Α.Φλέμινγκ» και το Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο».

Για μαιευτικές περιπτώσεις το «'Ελενα Βενιζέλου» και το «Αλεξάνδρα»

Στη Θεσσαλονίκη το AXEΠA, το «Παπαγεωργίου», το ΓΝΘ «Γ.Παπανικολάου» και το ΓΝΘ «Ιπποκράτειο».

Στην Κρήτη το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και το «Βενιζέλειο».

Τα Εργαστήρια Αναφοράς

Τα Εργαστήρια που ήδη λειτουργούν είναι στην Αθήνα το Παστέρ και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη Θεσσαλονίκη του Αριστοτελείου και σε αυτά προστίθενται τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Στην υπόλοιπη χώρα οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα περιφερειακά νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων.