Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Για να χαλαρώνετε και να διατηρείτε την ψυχραιμία σας !!

Ανακαλύψετε ποια είναι τα διαφορετικά είδη των ανθρώπινων συμπεριφορών,
πως εξωτερικεύονται και πως αισθάνεται ο κάθε άνθρωπος που αναπτύσσει μια
συγκεκριμένη συμπεριφορά.
• δημιουργείτε τη δική σας προσωπική γαλήνη και ειρήνη, ακόμα κι αν βρίσκεστε
στο επίκεντρο μιας δύσκολης έως και χαώδους εξωτερικής κατάστασης!
• διακρίνετε τα βαθύτερα αίτια του άγχους και στρες που αποτελούν «πανδημία» των ημερών μας και να διατηρείτε την ψυχραιμία σας σε δύσκολες καταστάσεις.
• Ελέγχετε περισσότερο τη νευρικότητα και την ένταση με τις οποίες αντιμετωπίζετε ανθρώπους και καταστάσεις στη δουλειά και την προσωπική ζωή.
• Εκμεταλλευτείτε μια εύκολη μέθοδο - διαδικασία για να θεραπεύετε την ανησυχία, αβεβαιότητα και ανασφάλεια που μπορεί να υπάρχει σε κάποια περιοχή της ζωής σας.
• Ενισχύσετε την αποφασιστικότητα, διαίσθηση και οξυδέρκειά σας μέσα από
συγκεκριμένες αναπνευστικές και διαλογιστές ασκήσεις.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Οικομικών θεμάτων ...συνέχεια!

Μιας και είμαστε σε οικονομικά κρίση αυτήν την περίοδο δείτε και αυτό!!!!
Η Ε.Ε. ζητά το ταχύτερο δυνατό τη μεταρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και στον έλεγχο των δαπανών υγείας επισημαίνεται στην έκθεση της γραμματείας του συμβουλίου υπουργών οικονομίας, η οποία απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Καταρχήν προτείνεται η γενική αύξηση των ορίων ηλικίας τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα. Για την Ελλάδα επισημαίνεται ότι δεν θα υπήρχε αντίρρηση να εφαρμόσει ένα νέο συνταξιοδοτικό ακόμη και με όριο ηλικίας το 7ο έτος. Διότι το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, τα ασφαλιστικά ταμεία δέχονται πιέσεις και άρα πρέπει να αυξηθούν και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Παράλληλα με αυτά εκκρεμεί και η υπόθεση εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς επέρχεται "καταδίκη" από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο τέλος του Μάρτη.
Στην Ελλάδα συστήνεται να αντιμετωπίσει την αδήλωτη εργασία και να την μετατρέψει σε επίσημη απασχόληση, να προωθήσει τις ενεργές πολιτικές στον τομέα της αγοράς εργασίας, να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό, να επισπεύσει την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της δυναμικής ανάπτυξης .

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Οικονομική πολιτική και Δημόσιος τομέας

Κάτι που ενδιαφέρει πολλούς ...και εμάς τους Νοσηλευτές!
Στους μισθωτούς του Δημοσίου, των οποίων οι μεικτές αποδοχές στις 31-12-2008 ήταν μέχρι και τα 1.500 ευρώ μηνιαίως (χωρίς την οικογενειακή παροχή), θα δοθεί εφάπαξ έκτακτο οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ. Το ποσό αυτό θα είναι αφορολόγητο και δεν θα επιβαρυνθεί με εισφορές και άλλες κρατήσεις. Ο αριθμός των υπαλλήλων με εισόδημα έως 1.500 ευρώ το μήνα είναι 135.000 άτομα.
Στους μισθωτούς του Δημοσίου με μεικτές αποδοχές έως και 1.700 ευρώ μηνιαίως, θα δοθεί εφάπαξ έκτακτο επίδομα 300 ευρώ. Ο αριθμός των υπαλλήλων με εισόδημα από 1.000 - 1.700 ευρώ είναι 78.000 άτομα.
Δεν θα δοθούν αυξήσεις για το 2009 στους μισθωτούς του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερες αποδοχές των 1.700 ευρώ και οι οποίοι είναι 438.000 άτομα.
Αναμένουμε λοιπόν...

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Medchannel

Η e-υγεία έχει το δικό της "βήμα" ενημέρωσης. Το Medchannel το πρώτο και μοναδικό ιατρικό ενημερωτικό τηλεοπτικό κανάλι στο διαδίκτυο, προσφέρει το "βήμα" αυτό ως έμπρακτη αναγνώριση στο πολυτιμότερο αγαθό της ζωής, την υγεία. Οι τρεις μήνες λειτουργίας του έδειξαν το μεγάλο κενό που υπήρχε στα ΜΜΕ στον τομέα της ενημέρωσης σχετικά με την υγεία.
Οι χρήστες του εκτός της άμεσης και δωρεάν παρακολούθησης ιατρικών εκπομπών, μπορούν να κάνουν περιήγηση σε όλες τις σελίδες του καναλιού, για ενημέρωση πάνω σε ιατρικά νέα, επιστημονικά άρθρα, εφημερίες νοσοκομείων - φαρμακείων, καθώς επίσης να εγγράφονται ως μέλη του καναλιού, όπου τυγχάνουν πιο εξειδικευμένης ενημέρωσης από όλους τους επαγγελματίες υγείας όπως ιατροί, φαρμακευτικές εταιρίες, εταιρίες ιατρικών ειδών, κλινικές - διαγνωστικά κέντρα, ασφαλιστικές εταιρείες.

Η πρόσληψη ασβεστίου σχετίζεται με χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου για καρκίνο στις γυναίκες

Οι γυναίκες και οι άνδρες που προσλαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου φαίνεται να αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ορθοκολικού και άλλων καρκίνων του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται σε τεύχος του περιοδικού Archives of Internal Medicine, του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.Τα ασβέστιο είναι γνωστό για τις ευεργετικές του επιδράσεις στα οστά. Για το λόγο αυτό συστήνεται, από το αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής, η κατανάλωση τουλάχιστον 1.200 mg ημερησίως, για άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη με ανάλυση των ιατρικών δεδομένων 293.907 ανδρών και 198.903 γυναικών, από τη βάση δεδομένων των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας, το 1/5 των ανδρών και των γυναικών που λάμβαναν τις μέγιστες ποσότητες ασβεστίου παρουσίασαν μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του πεπτικού συστήματος σε ποσοστό 16% και 23% με το 1/5 των ανδρών και γυναικών, αντίστοιχα, που ανέφεραν κατανάλωση των ελάχιστων ποσοτήτων ασβεστίου.Το δεύτερο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το ασβέστιο σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου οποιασδήποτε μορφής για τις γυναίκες που λάμβαναν έως και 1.300 mg ασβεστίου ημερησίως, ενώ όσον αφορά στους άνδρες, δεν παρατηρήθηκε κάποια παρόμοια επίδραση.

ΠΗΓΗ: Arch Intern. Med. 2009;169[4]:391-401

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΒΟΗΘΑ ΤΑ ΝΕΦΡΑ;

Το να πίνει κανείς νερό όταν διψάει αρκεί για να έχει καλή υγεία και τίποτα δεν δείχνει ότι η αύξηση της κατανάλωσης νερού ωφελεί τον οργανισμό, υποστηρίζει μία μελέτη που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας.
Υπάρχει γενικώς έλλειψη αποδείξεων για τα οφέλη που μπορεί να έχουν τα όργανα όταν κάποιος πίνει νερό ακόμη και αν δεν διψάει, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης. Ο Νταν Νεγκοϊάνου και ο Στάνλεϊ Γκόλντφαρμπ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια τονίζουν ότι κανένα επιστημονικό συμπέρασμα δεν δικαιολογεί τη γενική σύσταση που ότι η κατανάλωση νερού θα πρέπει να φτάνει το 1,5 λιτρό ημερησίως.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε διάφορες μελέτες που αναφέρουν ότι η κατανάλωση νερού βελτιώνει το φιλτράρισμα των τοξινών από τα νεφρά. Το ερώτημα είναι: μήπως καταναλώνοντας περισσότερο νερό αυξάνεται αυτή η φυσιολογική και σημαντική λειτουργία των νεφρών; Η απάντηση είναι όχι. Στην πραγματικότητα -- και αυτό προκαλεί έκπληξη -- μειώνεται η ικανότητα των νεφρών να λειτουργούν ως φίλτρο δήλωσε ο Γκόλντφαρμπ μιλώντας στο δημόσιο αμερικανικό ραδιόφωνο.
Το νερό συχνά παρουσιάζεται ως η συνταγή μιας επιτυχημένης δίαιτας. Οι δύο καθηγητές αναγνωρίζουν ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι και επομένως περιορίζει την όρεξή τους. Όμως καμία κλινική δοκιμή δεν έχει αποδείξει πως το νερό βοηθά στη διατήρηση του βάρους.
Εξάλλου, μερικά ποτήρια νερού παραπάνω την ημέρα δεν βοηθούν στο να βελτιωθεί η όψη του δέρματος, ούτε μειώνουν τους πονοκεφάλους. Η αύξηση της κατανάλωσης νερού δικαιολογείται μόνο σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις: για τους αθλητές, τα άτομα που ζουν σε θερμό και ξηρό κλίμα και όσους υποφέρουν από συγκεκριμένες παθήσεις.
Όμως οι άνθρωποι δεν θα πρέπει γενικώς να υπερβάλλουν. Πίνετε νερό μόνο όταν διψάτε, συμβουλεύει ο Γκόλντφαρμπ.

Η Ώρα Της Γης


Η αντίστροφη μέτρηση για την Ώρα της Γης.
Πηγή: Flash.gr, Ελλάδα
Διεύθυνση του άρθρου: http://greece.flash.gr/soon/2009/2/26/44289id/

Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 και ώρα 20:30 ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα κλείσουν τα φώτα τους για μια ώρα και θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου για την ανάγκη άμεσης δράσης ενάντια στην αλλαγή του κλίματος.Η ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας σε αυτό το κάλεσμα είναι ήδη εντυπωσιακή: 70 είναι οι Δήμοι και Κοινότητες που έχουν δηλώσει επίσημα τη συμμετοχή τους και προχωρούν σε δράσεις ενημέρωσης των πολιτών τους.
Η άμεση ανταπόκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης φέρνει την Ελλάδα πολύ κοντά στην κάλυψη του 10% του παγκόσμιου στόχου της Ώρας της Γης, που είναι η συμμετοχή 1000 πόλεων σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων στον κόσμο, με κυρίως κατάστρωμα 3 χλμ. έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των τοποσήμων που θα συσκοτιστούν για μια ώρα το βράδυ της 28ης Μαρτίου. Αυτό το σύμβολο σύγχρονης αρχιτεκτονικής θα «κλείσει το διακόπτη», σβήνοντας το χαρακτηριστικό μπλε και κίτρινο διακοσμητικό φωτισμό του αποτελείται από 792 φωτιστικά σώματα, αναφέρει ανακοίνωση του WWF Ελλάς.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, 78 χώρες και περίπου 700 πόλεις ζούνε στον παλμό της Ώρας της Γης. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι κάθε 7 δευτερόλεπτα γινόταν αναφορά της φράσης «Earth Hour» στο διαδίκτυο.Στην προώθηση του μηνύματος της ΩτΓ συμμετέχουν καλλιτέχνες διεθνούς φήμης όπως το μουσικό συγκρότημα Κόλντπλεϊ, η ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ και ο διάσημος εικαστικός Σέπαρντ Φέρευ.
Η επικοινωνία και η διάδοση του μηνύματος της Ώρας της Γης είναι το κλειδί της επιτυχίας σε μια εκστρατεία που έχει στόχο να συσπειρώσει το 1/6 των ανθρώπων σε αυτό τον πλανήτη ενάντια στη κλιματική αλλαγή.
Μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε σε αυτήν την πρωτοβουλία μέσω του http://www.wwf.gr/ και να κάνουμε την Ώρα της Γης το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός σε ολόκληρο τον πλανήτη, δήλωσε ο Γιώργος Βελλίδης, επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας του WWF Ελλάς.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Φως στο τούνελ... για τα 176 euro;

Πράσινο φως για την καταβολή σε όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, του επιδόματος των 176 ευρώ, ανάβει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.
Για πρώτη φορά σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο επικυρώνεται η καταβολή του επίμαχου επιδόματος, που έχει αποτελέσει από το 2003 «μήλον της Εριδος» για πολλές κατηγορίες εργαζομένων, που το διεκδικούν στα δικαστήρια μέσα από έντονες διαμάχες με το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου), τους ΟΤΑ (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρειος Πάγος με αμετάκλητες αποφάσεις του δέχθηκε σχετικές αγωγές και επικύρωσε την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ σε μερικές κατηγορίες εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (που απασχολούνται σε νοσοκομεία και σε άλλα ΝΠΔΔ), αποκρούοντας τους ισχυρισμούς των κρατικών εκπροσώπων που αρνούνταν επίμονα την πληρωμή.
Ετσι ανοίγει ο δρόμος για να καταβληθούν τα ποσά αναδρομικά σε δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλων, που μπορεί να ξεπεράσουν και τους 300.000 εάν συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Κινητή τηλεφωνία και νοσηλευτική πράξη !!!

Τα κινητά τηλέφωνα γιατρών και νοσηλευτών είναι φορείς βακτηριδίων, τις περισσότερες φορές ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, και μπορεί να αποτελέσουν πηγή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων για τους ασθενείς, προειδοποιεί έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, για τις ανάγκες της οποίας πάρθηκαν δείγματα από τα χέρια και τα τηλέφωνα 200 γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στα χειρουργεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας, μόνο το 10% των γιατρών και των νοσηλευτών απολυμαίνουν τακτικά τα κινητά τους.
Περισσότερα από 95% των τηλεφώνων ήταν μολυσμένα με τουλάχιστον ένα τύπο βακτηριδίου, το 35% ήταν φορείς δύο τύπων βακτηριδίων και το 11% τριών τύπων βακτηριδίων, μερικά από τα οποία ευθύνονται για την πρόκληση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που αποδεικνύονται εξαιρετικά επικίνδυνες για τους ευαίσθητους νοσηλευόμενους.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Μάρτιος: Μήνας ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Ο καρκίνος παχέος εντέρου αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που εμφανίζονται στον άνθρωπο. Πρόκειται για κακοήθη όγκο που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του παχέος εντέρου και προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους.
Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου προέρχεται από μικρούς καλοήθεις όγκους του εντέρου, γνωστούς και ως πολύποδες, οι οποίοι εμφανίζονται συχνότερα, καθώς αυξάνεται η ηλικία του ατόμου. Αν δυνητικά καρκινογόνοι πολύποδες διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να αφαιρεθούν ανώδυνα (χωρίς να είναι αναγκαία η χειρουργική επέμβαση).
Η πραγματική εικόνα του θέματος...
- Κάθε 5 δευτερόλεπτα κάποιος που πρέπει να ελεγχθεί για καρκίνο παχέος εντέρου δεν το πραγματοποιεί.
- Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά έλεγχο όλων των ατόμων άνω των 50 ετών, αλλά και των ηλικιακά νεότερων, αν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
- Κάθε 3,5 λεπτά κάποιος διαγιγνώσκεται με καρκίνο παχέος εντέρου.
- Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο, διαγιγνώσκονται 1.000.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου παχέος εντέρου.
- 300.000 περιστατικά αφορούν Ευρωπαίους πολίτες, ενώ στην Ευρώπη ο καρκίνος παχέος εντέρου αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη μορφή καρκίνου και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.
- Κάθε 9 λεπτά κάποιος χάνει τη ζωή του από καρκίνο παχέος εντέρου.
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε μέρα 50 άτομα πεθαίνουν από καρκίνο παχέος εντέρου.
- Παγκοσμίως, το 2005, έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 655.000 άνθρωποι.
- Η πενταετής επιβίωση για ασθενείς με διαγνωσμένο καρκίνο παχέος εντέρου είναι περίπου 50%. Η επιβίωση βελτιώνεται σε σημαντικό βαθμό, εάν η διάγνωση της νόσου γίνει σε πρώιμο στάδιο.
(2006 European Epidemiology data, Al. B. Benson, JMCP 2007)